Museumsguide: En tur i kunstens verden

14.06.2006
Museumsguide: En tur i kunstens verden
I vakre omgivelser ved Mosvannet ligger Rogaland Kunstmuseum.

I serien om museer i Stavanger har vi kommet til en liten skattekiste ved Mosvannet, Rogaland kunstmuseum. Museets historie går helt tilbake til 1865. Kombineres besøket med en rundt vannet, så får vi en søndagstur med kulturelt påfyll av kunst fra 1800-tallet, og fram til i dag.

Rogaland kunstmuseums utstillinger består av Den faste samling, Samling Halvdan Hafsten og Jan Groths samling og arkiv. Samlingene inneholder over 2000 kunstverk fra 1800-tallet og fram til i dag. I tillegg har museet temporære utstillinger.

 

Verdensbegivenhet

I disse dager er det en aldri så liten verdensbegivenhet på gang i kunstmuseet. Damien Hirst blir kalt den mektigste mannen i dagens kunstmiljø. Utstillingen skal verden om, men premieren er nå, i Rogaland kunstmuseum. Fram til i august skal utstillingen hans sees av Stavangerfolket. Utstillingen heter New Religion, og er over 40 silketrykk og andre objekter.

Inger M. Renberg, formidlingsleder ved museet, er stolt over å ha fått utstillingen til byen.

- Damien Hirst er en verdensstjerne. Men han er ikke bare dèt. Kunsten hans er også svært interessant, og bidrar til refleksjoner, forteller Renberg.

 

Parterte dyr

Den kontroversielle kunstneren tematiserer forholdet mellom kunst og tro. Dette er en tematikk som har vært til stede i store deler av hans kunstnerskap. Religiøse symboler koblet med navn på piller er et hovedtema i utstillingen hans denne gang. Mannen som er kjent for å bruke parterte dyr i kunsten sin, fengsler Ledaals utsendte. Kunstmuseets genistrek er at de også har gjort tilgjengelig bruk av ipod som med lyd og bilde gir innblikk i Hirsts verden.

 

En av de andre temporære utstillingene som er i museet i sommer, er symbolsk orden. Denne utstillingen viser arbeider av elleve kvinnelige kunstnere. Det disse kunstnerne har til felles, er at de er kvinner, og har røtter i Trondheimsregionen. Renberg forteller at utstillingen skal stille et spørsmål til publikum:

- Har kjønn og geografi en innvirkning på kunsten? Ved siden av utstillingen skal vi ha en foredragsserie om kjønn. I kunstmuseer rundt om er det 80 prosent menn og 20 prosent kvinner som er utstilt. Vi prøver å fokusere på denne problemstillingen, sier Renberg.

 

I museets faste samling finner vi, i tillegg til mye annet, Norges største samling av Lars Hertervigs bilder. En del av samlingen har ikke hjemmet sitt i museet. Det er nemlig Antony Gormleys Broken Column. Her er det bare en av de rustne mennene som bor i museet. Resten møter vi jo rundt om i byen.

 

Folkeopplysning

I tillegg til ren kunstopplevelse kan turen til kunstmuseet være en kilde til kunnskap og opplysning. På søndagene er det omvisninger i museet. Disse er direkte informasjon om utstillingene, en guidet tur i kunstens historie. På onsdager er det foredrag. Da er det både husets egne folk og innleide foredragsholdere som tar oss med i dybden av kunsten. Foredragene er litt mer akademiske i form. Museet har også satset på barna. De prøver ofte å ha aktiviteter for Stavangers små folk. Til høsten skal dette satses enda mer på. I hverdagen er det skoleelever som får merke dette aller best. Rogaland kunstmuseum har et tett bånd til Eiganes skole. Dette er et skole-næringslivssamarbeid der de unge får lære om bedriften.

 

Hvorfor kunstmuseet?

Ledaal undrer på hvorfor det er akkurat her søndagsturen skal legges innom?

- Kunsten skal gi oss noe i livet. Noe som er større enn oss selv. Kunsten gjør forskjellige ting med folk, men det handler om å få noe ut av det, rent åndelig. Det dreier seg om å reflektere. Kunst er noe annet enn alt annet, samtidig som det er en del av alt, forteller Renberg.

Redaktør -

Nyheter

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

–	Fordelen med å være redd for mye er at det ikke krever så mye å utfordre seg

– Fordelen med å være redd for mye er at ...

Liv Rønnaug Kråkevik Åberg ...

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Kristine Ådnanes Skogland har skrevet ...

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Unni Holtedahl har skrevet asfaltdikt.

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Under dei høge fjell vaks Greidungs-brørne ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...