Med Sigrid Undset tilbake til fremtiden

30.07.2021
Med Sigrid Undset tilbake til fremtiden
Aschehoug
Tilbake til fremtiden

Første opplag av Sigrid Undsets bok «Tilbake til fremtiden» kom på markedet først i New York i 1942, og på norsk i 1949. Da var tittelen på alle lepper, men så ble boken så godt som glemt. Nå – i 2021 – foreligger den på nytt.

«Tilbake til fremtiden» er ikke en typisk Sigrid Undset-bok. Den handler om perioden fra krigsutbruddet 9. april 1940 og hva som skjedde med henne i de turbulente månedene frem til hun reiste – flyktet – via Sverige, Russland og Japan til Amerika der hun endelig slo seg ned på et hotell i Brooklyn. Hun var jo ingen hvem som helst med en Nobelpris i litteratur fra 1928 og kanskje den største forfatteren Norge noen gang har fostret.

Denne meget godt skrevne boken fremstår som en slags reiseskildring, som en dokumentarbok, hvor Sigrid Undset viser at hun behersker flere stiler og arter innen det trykte ord. De nesten 300 sidene er som en reportasje fra hennes flukt over «land og sjø», og det som slår leseren, er en detaljrikdom både når det gjelder navn og hendelser. Dette gjør «Tilbake til fremtiden» til en historiebok som vil ha interesse for den som er opptatt av krig, flukt, det å skape seg et nytt liv og – Sigrid Undset.

Boken ble til i urolige dager på Hotel Margaret i Brooklyn. Etter å ha bodd på et luksushotell på Manhattan noen dager flytter Sigrid Undset «ut til» Brooklyn hvor hun fant seg et hjem og fikk nye venner; særlig blant sjøfolk og andre som var involvert i krigen – og hvem var ikke det ... Hun trykket artikler i den norsk-amerikanske avisen Nordisk Tidende hvor Carl Søyland var sjefredaktør, og hun deltok aktivt som en slags informasjonsoffiser om Norge på sine reiser i Amerika. Det handlet selvfølgelig om å fortelle; noe som var en viktig del av holdningskampen for å holde motet oppe både blant nordmenn og amerikanere flest. Alle var spente – og urolige – for krigen, og mange hadde en sønn, en datter eller en slektning som på en eller annen måte deltok i kampene.

Sigrid Undset hadde også sitt å stri med. En nobelprisvinner er ikke fritatt for noen verdens ting, og til tider fikk hun smake mer enn godt er av krigens uhyggeligheter.

Alle ventet på brev fra Norge; Sigrid Undset som alle andre, og ofte tok det tid, for postgangen var usikker – og noe ble sensurert. Men brev kom frem til mottakeren på Hotel Margaret, og brevene ble lest igjen og igjen og ble til historier. Noen av dem kan vi lese i «Tilbake til fremtiden».

Boken «Tilbake til fremtiden» er også en slags kulturhistorie. Dette får vi ta del i fordi Sigrid Undset er så observant og forteller så godt.

Det var langt mellom Lillehammer, Oslo og New York under annen verdenskrig. Sigrid Undset bygger en slags bru og tar oss med gjennom opplevelsene.

Det er flott at denne boken kom i et nytt opplag i 2021.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

En poetisk vandring gjennom kjærlighetens syklus

En poetisk vandring gjennom kjærlighetens ...

Tina Karoline Warhuus debuterer som forfatter ...

Forsker debuterer med sjelfulle dikt

Forsker debuterer med sjelfulle dikt

Fra forskningslaboratoriet og styrerommet ...

Nordnorske røyster samla i ny diktsamling

Nordnorske røyster samla i ny diktsamlin...

Når nordavinden blæs over Lofoten, ...

Christer Björck, fra mørke til lys

Christer Björck, fra mørke til lys

I boka Bak masken tar Christer Björck ...

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...