Kald krig - varme mennesker

25.09.2014
Kald krig - varme mennesker
Kåre Karlstad

Den kalde krigen mellom Sovjetunionen og Vesten var veldig kald i 1978, og det var ingen bedring i sikte. Likevel startet en nordmann handelsvirksomhet med russerne, et samarbeid som varte helt til 2003.

Kåre Karlstad er født 1938 i Mehamn i Finnmark. Han er utdannet skipsnavigatør ved navigasjonsskolene i Tromsø og Stavanger 1959-61, og han seilte som styrmann i innen- og utenriksfart før han gikk i land og tok utdannelse innen handelsfag. Karlstad har drevet forretningsvirksomhet i inn- og utland, og har hatt en rekke styreverv innen offentlig og privat virksomhet og foreninger. I disse dager debuterer han med dokumentaren Kald krig – varme mennesker.

- Ideen til boken fikk jeg etter stort påtrykk over lengre tid fra min barndomsvenn, journalist Steinar Brox, som mente at min historie var viktig å få skrevet ned. Heldigvis hadde jeg et rikholdig arkiv å støtte meg på i skrivingen, sier han.

Kåre Karlstad etablerte Pomor Nordic Trade i 1978, et firma som drev handel med russerne helt fram til 2003.Lister over de varene han ønsket å kjøpe og selge hadde han fått oversatt til russisk. Det gjaldt import til Norge av sjungisitt (lett pellets som brukes i bygningsindustrien), apatittkonsentrat, materialer til paller, frosne reker, frossen lodde, tyttebær og sopp. I retur ville han selge motorsager, kjøtt, smør, ost, melk og klær etter sovjetiske kjøperes behov og ønsker. Det var ikke enkelt å drive handelsvirksomhet med russerne på den tiden, og han hadde ofte kontakt med POT (Politiets overvåkingstjeneste), som var svært opptatt av at han ikke solgte høyteknologiske produkter til Sovjetunionen.

- Politikk kan splitte årtiders samvær mellom folk, men ikke fjerne minnene om de gode og varme følelsene som eksisterte mellom folkene i nord. Handel mellom landene knytter menneskene sammen i ulike sammenhenger.

- Boken handler først og fremst om besværlighetene med å få i gang en handel som hadde vært fraværende i 70 år. Kampen mot de ulike politiske systemer, mistillit og bygging av tillit og gode menneskelige relasjoner fra de som hadde sitt arbeid ute i skogen til de som satt på toppen av den politiske ledelsen, fortsetter Karlstad.

- De nye handelsrestriksjonene som er innført mellom Russland og Amerika/Europa, har umuliggjort en fortsettelse av den handelen som var kommet så godt i gang etter den kalde krigens slutt. Dette er særs alvorlig for stabiliteten i samværet mellom Russland og Vesten, og vil kunne utvikle seg til en konfrontasjon som ingen kan øyne rekkevidden av i dag, legger han til.

Etter å ha avsluttet sin handelsvirksomhet med russerne i 2003, bygget han opp rorbu- og turistfiskesenteret i Mehamn på Nordkynhalvøya. Deltok også aktivt sammen med Gamvik kommune i oppkjøp av skipsekspedisjonen i Mehamn og moderniserte og utvidet virksomheten. Karlstad var drivkraften bak opprettelsen av havnedistriktet og selskapet Gamvik/Nordkyn Havn KS, og moderniseringen av havna i Mehamn. Kåre Karlstad avsluttet sin yrkesaktive karriere som havnesjef i Gamvik kommune i 2012. Han er nå pensjonist og bosatt på Kråkerøy ved Fredrikstad.

- Jeg håper at boken kan inspirere andre til å forsøke bryte ned barrierer som syns uovervinnelige, men ved hjelp av nye kontakter, utholdenhet og uten redsel for å mislykkes, vil man lykkes til slutt. Ha ingen forventninger om noen form for takk eller påskjønnelse når du lykkes, så nyt gleden underveis av din daglige innsats, avslutter han.

Carsten Flo

Nyheter

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan Ingebrigtsen

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan I...

Per Jan Ingebrigtsen er ein mangfaldig kulturarbeidar ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...