Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, Wenche Johansen, debuterer med "Langs eit liv"

26.10.2018
Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, Wenche Johansen, debuterer med Langs eit liv
Lyrikkforlaget
Wenche Johansen

- Flere av diktene spinner rundt hverdagslivet og ting vi vanlige folk opplever, men gjennom diktene kan vi se alt på en annen måte. Jeg håper at leseren føler gjenkjennelse, men samtidig finner en merverdi i å tolke hendelser i sitt eget liv, sier Johansen.

Det er viktig å favne hverdagen!

 

– Jeg håper å kunne gi leserne noe som gjenspeiler vekst og utvikling i samliv, i barns utvikling, og i voksenliv, i gode og vanskelige perioder, sier Wenche Johansen om boka Langs eit liv.

– I NRK var kreativitet viktig. Som maskør og dekorkonsulent var jeg knyttet til eksempelvis filmproduksjoner hvor det å skape rollefigurer var en del av mitt virkeområde.Et flott minne derfra er f.eks. Jul i Skomakergata, en produksjon som var flott å delta i å skape rollefigurer til, og som jeg tenker tilbakepå med stor glede, sier Johansen.

Erfaringen derfra har hun brukt i det som er hennes første bokutgivelse.

– Ideen til boka kom gjennom et møte med kulturjournalist Torill Olsen. Hun fattet interesse for mine dikt og fortellinger etter en opptreden på en festival i Finnmark.

 

Stopp opp!

 

– Selv ønsker jeg gjennom hverdagslivet å få med meg innholdet i mitt og mine nærmestes liv, som fyker avsted. Jeg ønsker å kunne huske og se tilbake på hendelser som har verdi i utviklingen av vårt familieliv. Jeg håper at andre kan kjenne seg igjen i det jeg formidler.

–  Jeg er glad i mennesker. Jeg kommer fra en stor familie, og fordelen med det er at man tidlig utvikle seg til å bli en ansvarlig og sosial person, som jeg mener at jeg er. Gjennom yrkesvalget mitt sier det seg selv at jeg setter stor pris på mellommenneskelige relasjoner. Familie og venner betyr mye for meg. Mellommenneskelig relasjoner hjelper meg til å føle at jeg «hører til», forklarer poeten.

 

Diktene er skrevet gjennom mange år.

 

–  De uttrykker mange opplevelser som har satt seg fast i sinnet og i minnet, noe som har gjort at jeg følte at jeg måtte ta vare på dem.Diktene handler mye om kjærlighet. Kjærlighet til ektemann, barn, årstidene, naturen, livsfaser, og til Nord-Norge.Boka gir leseren glimt inn i et levd liv, samtidig som diktene gir refleksjoner til leseren om hva som er viktig i menneskelivet. Kanskje vekker diktene undring og glede over det livet tilbyr oss på veien. Det handler om familieliv, oppvekst og utvikling, både for de små og ie voksenlivet og samlivet, både i gode og vanskelige perioder, oppsummerer forfatteren.

–  Drivkraften har vært min familie, like mye i samvær som i fravær av hverandre. Også det å være en del av naturen er en inspirasjon. Naturen påvirker oss mye mer enn vi mange ganger tenker over. Jeg har også hatt en personlig drivkrafti det at jeg ønsker å utforske og lagre minner av små opplevelser før de går i glemmeboka, for eksempel i diktene der barna er tema.Barndommen, både ens egen og våre barns, svinner fort hen. Jeg ville gjennom diktene gjenskape og bevare den, somom jeg hadde en anelse om at jeg senere i livet ville ha stor glede av å huske hvordan den var.

 

Wenche Johansen har alltid vært kunstnerisk interessert.

 

– Sang og musikk har alltid vært viktig for meg. Det har vært mye sang og musikk i min familie.Opp gjennom årene har jeg også sunget en del offentlig. Tegning og maling har også vært en viktig del av mitt liv. Og i tillegg har jeg også skrevet.

Når hun nå debuterer med diktsamlingen Langs eit liv, håper hun diktene kan inspirere.

– Boka kan få leseren til å tenke gjennom og glede seg over «små hendelser» så vel som «store opplevelser» som kan prege oss. Naturen er til stede i diktene, til alle årstider og gjennom hele livet. Der finner tanken frihet, både i ensomhet og sammen med dem vi er glade i. Diktene byr også på undring over barns liv, og voksenliv med kjærlighet og savn. Jeg håper at leseren kan finne igjen mange fasetter som preger våre liv gjennom mellommenneskelige forhold.

 

Hun er takknemlig for at hun har fått mulighet til å samle tankene sine mellom to permer.

– Forlaget har gitt meg god tro på prosjektet og vært svært hjelpsomme og inspirerende for meg som er ny i dette «faget».Jeg fylles med glede og forventning over god oppfølging og støtte.Jeg har jo også lest noen av diktene for andre opp gjennom årene, og fått gode tilbakemeldinger.Noen ganger opplever jeg at folk har blitt veldig rørt og berørt av diktene mine. Det gir mening også for meg at diktenekan vekke noe i tilhørerne, ting som hos dem kanskje har vært skjult eller glemt.

 

Forlag: Lyrikkforlaget

Forfatter: Wenche J. Johansen

Tittel: Langs eit liv 

ISBN: 9788283980059

20x20, innbundet

96 sider, illustrert

Kr. 279

 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Wenche Johansen, Langs eit liv, NRK, dikt,

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...