NÅR DET SKÆRER I HJERTET

14.03.2014
NÅR DET SKÆRER I HJERTET
Når det skærer i hjertet

- Vellykket!, sa Målfrid J. Frahm Jensen umiddelbart etter premieren på teaterforestillingen ”Når det skærer i hjertet” som hadde premiere 1. mars på Kompas Teater i Odense. I forestillingen er Frahm Jensens hjerteskjærende dikt bakt inn i manus og i sangtekster.

Målfrid J. Frahm Jensen har blant annet gitt ut fire diktsamlinger i perioden 2001-2009. Diktene beskriver livet på godt og vondt, og kan få leseren til å kjenne på godhet, men også smerte og sorg. Det er nettopp disse diktene som er brukt for å beskrive og gi ord til den indre smerten som jenten i forestillingen sliter med.

Debattskapende forestilling

”Når det skærer i hjertet” er en musikalsk historie om selvskade. En debatskabende forestilling, om at dulme den indre smerte med fysisk smerte, målrettet til unge fra 14 år og op. Hvad skal man gøre ved kaosset, vreden, sorgen, forladtheden, skuffelsen og tomheden. Kniven rammer huden og det hele forsvinder på et øjeblik – alle de svære følelser forsvinder ud af kroppen…!

Det er en historie om hvilke roller vi spiller i vores eget liv. Den undersøger hvordan vi bliver frie af fiktionen om det perfekte liv, som langt de fleste unge ønsker at leve op til. Men som er så farlig en illusion når den brister. For måske aner man ikke, hvordan man skal udfylde al det tomrum, den efterlader en med. - hentet fra Teater Kompas.

Berørt og imponert

Målfrid J. Frahm Jensen var spesielt invitert og dro fra Sandnes via København til Odense for å overvære premieren. Over 60 personer møtte til premieren, og flere stoler måtte settes frem. Det lille teaterlokalet ble overfylt. Lysene sloktes og forestillingen begynte.

- Jeg er imponert over hvordan skuespillerne Line Bie Rosenstjerne, Pelle Nordhøj Kann og Johanne Dal-lewkovitch berører og beveger med sin sterke innlevelse til teksten, og hvordan de tolker og bruker mine dikt. Det var spesielt og mektig å oppleve diktene tolket og brukt på denne måten, sier Frahm Jensen.

I forestillingen møter vi en mor som ikke når inn til sin datter. Måten hun prøver å gjøre dette på er ikke hensiktsmessig, og vi ser fortvilelsen over ikke å nå inn. Når hun roper ”ikke lukk meg ute”, føler vi både hennes smerte av å bli utestengt, og jentens sårhet over ikke å klare å slippe henne inn. Dette gir følelser til ettertanke både hos lek og lærd, mener Frahm Jensen.

- Jeg ble svært berørt, sier Hanne Broe, pedagog og publikummer. - Under forestillingen var jeg gjennom hele følelsesregistret. Fra de muntre glimt til de helt eksistensielle tanker. Jeg fornemmet tydelig jentens smerte, morens avmakt, dramalærerens engasjement og de forskjellige nyanser i den kunstneriske formidling.

Broe mener at forestillingen har et budskap til alle som er opptatt av relasjoner og relasjonens betydning for det enkelte menneske, uansett vilkår. Temaet som er tabubelagt har en ærlig og voldsom kraft som når publikum. Dikt, manus og musikk er satt sammen til en vakker og gripende forestilling som gir mye både intellektuelt og emosjonelt. 

- Jeg er utrolig privilegert som får lov til å spille en så viktig rolle, sier Line Bie Rosenstjerne. - Det har vært spennende å gå inn i jentens smerte og prøve å videreformidle den til publikum slik at de kan føle med henne. Det er viktig at publikum ikke bare tenker ”dumme tøs, tag dig sammen”.

Frahm Jensens foredrag i Danmark var spiren

Anette Bie, mor til Line Bie Rosenstjerne, var deltaker på en mestringskonferanse i Vildbjerg i 2009 hvor Frahm Jensen holdt foredrag om "livets bølger", om betydningen av gode relasjoner i behandlingsforløp, og tid, tillit og trygghet. Bie fikk kjøpt "Livets bølger”, en av Frahm Jensens diktsamlinger. Så begynte spiren å vokse.

- Line sendte en melding til meg via facebook. Hun fortalte om planene, og spurte om å få lov til å bruke diktene i forestillingen. Jeg sa ja, og Commentum Forlag skrev kontrakt med teateret om gjenbruk av diktene. Deretter gikk det en tid, så ble jeg invitert til København for teaterets research om selvskade, forteller Fram Jensen.

Instruktør, manusforfatter, skuespillere og Frahm Jensen hadde lange samtaler om selvskade. Hun delte både egne og andres erfaringer, var med på leseprøver og kom med innspill til manus.

 Til Norge

- Nå gjenstår bare å få forestillingen til Norge og la den bli spilt for elever, foreldre, lærere og helsepersonell. Jeg håper at forestillingen kan bidra til å forstå smerten og det indre kaoset som de som skader seg selv sliter med. Selvskading er ødeleggende og destruktivt, og blir verre ved at folk ikke forstår og kan hjelpe, avslutter Frahm Jensen.

 Diktene lever

Etter forestillingen ønsket Frahm Jensen skuespillerne lykke til med resten av forestillingene som skal gå på Kompas Teater i Odense, ved Københavns musikteater og hos Landsforeningen mod selvskade og spiseforstyrrelser. Deretter reiste Frahm Jensen tilbake til Sandnes vel vitende om at hennes dikt lever i Danmark, og at de kanskje bidrar til å gjøre en forskjell.

 

Fakta om Kompas Teater:

Teater Kompas er et barne- og ungdomsteater som skal utvikle scenekunst gjennom debatt og dialog. Teaterforestillingene skal gi barn og unge mulighet til å være medskapende og aktivt deltakende, og de tar utgangspunkt i de unges virkelighet.

Repertoaret planlegges mellom Teater Kompas og deres kunstneriske team som består av Martin Geertz, Line Bie Rosenstjerne og Morten Christensen.

Teater Kompas produserer forestillinger og oppfører disse i kulturinstitusjoner og andre aktuelle spillesteder. Teateret håper å skape rørende, humoristiske, poetiske og aktuelle forestillinger. Teateret er refusjonsgodkjent.

Teaterleder: Johanne Dal-Lewkovitch.

Se www.teaterkompas.dk

Fakta om forestillingen:

Alder:  fra 13 år og oppover
Varighet: 75 minutt
Medvirkende: Johanne Dal-Lewkovitch, Line Bie Rosenstjerne og Pelle Nordhøj Kann
Instruktør: Mads M. Nielsen
Manuskript bearbeidelser: Line Mørkeby
Musikk: Michael Rune
Dikt: Målfrid J. Frahm Jensen
Turneperiode: 2014/2015
Teateret er refusjonsgodkjent.

 

Tekst: Lise Hetland. Foto: Kim K Sørensen / Teater Kompas

Redaktør -

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...