Bestikkende latex-kledd filmskaper

30.04.2004
Bestikkende latex-kledd filmskaper
Katie Hetland ser verden gjennom filmkamera

Når man spør hvor gammel hun er, svarer hun 16 år og 50 måneder. Hun prøver intenst å aldri bli voksen, og helst vil hun sprenge biler. Katie Hetland er filmskaper.

- Det er frustrerende, jeg ser film i alt. I mennesker, situasjoner, butikker, gater, alt! Katie Hetland tuller ikke når hun sier at hun ser film i alt. Legger hun først merke til en person, er det fordi hun vurderer om personen ville passet til en film hun tenker på.
- Vanligvis sier jeg at jeg bruker venner til skuespillere i filmene mine, men egentlig blir vi venner etterpå, smiler Lura jenten.
- Du skjønner, jeg kan gå rett til en person jeg ikke kjenner og ganske enkelt spør om hun eller han kan spille i filmen min. På den måten blir vi også venner. Men jeg bruker også mine egne venner, men der kommer bestikkelsene inn. Alt fra mat, til kjøring og henting for å få akkurat den spesielle personen med i filmen min, forteller Katie latterfullt.

Smugfilmet
Katie kan takke sine foreldre for at hun oppdaget det fantastiske med filmens verden.
-Jeg elsker å skrive, men ingen forstår det jeg prøver å få frem i tekstene mine. Når mamma leste tekstene mine, måtte jeg alltid si ”Neeei mamma, det er ikke det teksten vil fortelle.” Katie rister på hodet og ler.
-Da jeg var liten og pappa filmet i bursdagsselskaper endte det alltid med at jeg knabbet kameraet og lusket rundt og filmet. Slik begynte kjærligheten min for filmkamera, og siden ingen forstod tekstene mine så jeg raskt at film var en perfekt måte å få frem mitt budskap.

Rampefilm
Den første filmen Katie skulle komme til å lage ble en rampefilm.
-Det var i femte klasse, med et gammelt kamera hvor batteriet varer en halvtime. Poenget var at filmen skulle handle om en rampeklasse. Vi lånte klasserommet etter skoletid, skrev masse stygge ord på tavlen og kledde oss ut. Så kom læreren, og vii ble sendt hjem, sukker Katie.
Men det skulle ikke bli hennes siste film. Etter det har det kommet 43 filmer. Alt fra kortfilmer, til reisedokumentarer og musikkvideoer.

Nye vaner
Analog redigering startet hun med på ungdomsskolen, og fra der gikk det til Premiere og nå Final Cut Pro.
-Jeg begynte med Final Cut for ikke så lenge siden. Det er irriterende, for jeg er vant med Premiere som jeg har brukt i 6 år, så skal jeg plutselig trykke på andre knapper. Det er frustrerende, forteller Katie.

Sprenge biler
-Filmene mine handler om samfunnsrelaterte temaer, men egentlig vil jeg ut å sprenge biler, sier Katie som er en stor fan av blant annet Quentin Tarantino.
-Han er et geni, og jeg er veldig fascinert av filmene hans. Pulp Fiction er en av mine yndlingsfilmer, samt Requiem for a dream av Darren Arronofsky.

Fremtidsplaner
Til sommeren har Katie vært så heldig å få muligheten til å delta på innspillingen av Harry Potter 4. Samtidig har hun fått tilbud om å gå på School of Visual Arts i New York.
-Det hele startet med filmen ”Mamma er en engel,” som jeg sendte inn til Amandus festivalen i Lillehammer. Men der ble den ikke nominert så jeg sendte den videre til en Internasjonal filmkonkurranse i New York, og vant! stråler Katie.
Dermed sikret hun seg 3 uker med filmskole i New York i sommer.

Ikke jente
Alle kan se at Katie brenner for film, og det er dette hun vil holde på med. Når BI-jenta får spørsmål om hvordan hun får tid til alt, svarer hun momentant:
-Jeg har ikke tid.
Likevel får ungjenta tid til både skole, jobb og sin største kjærlighet; film.
-Da jeg vant Solofondet på kroner 35 000 og kom hjem med et gedigent kamera, sukket broren min og kommenterte at jeg ikke kunne være jente, ler Katie.
Da venninnene til Katie lærte seg hvordan man sminker seg, lærte Katie hvordan man redigerer.
-Det er ingen som vil se film med meg lenger, for jeg må alltid spole tilbake og analyse detaljene i filmen, forklarer Katie som lite overraskende elsker detaljer.

Vil ikke bli voksen
Katie ler mye, og har masse energi.
-Det gjelder å alltid koble ut alle andre ting enn akkurat det du holder på med. Når jeg er på skolen må jeg tenke ”skole,” og med en gang jeg kommer hjem kan jeg tenke film, forteller 19-åringen engasjerende.
-Jeg vil ikke bli voksen. Voksne ser bare begrensninger, mens unge ser muligheter. Selv liker jeg å bare springe ut med kameraet og filme noe spontant, sier Katie som en gang ble satt av med motorveien i røde latex klær.
-Vi skulle filme en scene i rush tiden, og jeg ble satt av midt på motorveien i røde latex klær for å filme. Jeg tror aldri jeg har blitt burtet så mye på i hele mitt liv, ler hun.

Kontroll
Katie skriver fortellinger, manus, filmer, redigerer, og er regissør, alt på en gang. Best liker hun seg bak kamera.
-Jeg liker meg best bak kameraet, men jeg prøver å være med i alle filmene mine om det så er å sitte i en stol eller gå forbi. Jeg husker da Tvvest skulle intervjue meg, jeg trodde jeg skulle dø av angst, sier Katie opprørt.
-Det er noe helt annet når du er bak kamera, for du vet selv hvordan du kan manipulere ting og hvordan du kan gjøre det på din måte. Når man er foran kamera, er man bare et forsvarsløst offer, forklarer den unge lovende filmskaperen.

Redaktør -

Nyheter

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...