Den musikalske fotografen fra Våland

23.04.2004
Den musikalske fotografen fra Våland
Knudt Robberstad

Han kunne ha blitt både skipsreder og handelsmann, men ble fotograf og spellemann. Mesterfotografen fra Våland, Knudt Robberstad, er en gledesspreder av de sjeldne.

- Min bedre halvdel påstår at jeg er litt gal, sier Knudt i en humørfylt velkomstreplikk.
Når han blir spurt om alderen, har han et godt svar:
- Jeg er litt stor for alderen. Voksen, men med et ungdommelig sinn, sier han og ler.

Butikk på landet
Knudts inntreden i fotografyrket var mer eller mindre en tilfeldighet. Han begynte sin jobbkarriere i rederiet Kornelius Olsen hvor han jobbet i nesten 11 år. Deretter dukket det opp et jobbtilbud i New York, men han takket nei. Det var nemlig på denne tiden hans første sønn ble født, og Knudt begynte å ta bilder av poden. Mørkeromsutstyr ble innkjøpt, og bildene laget han selv. Etter hvert begynte han å ta bilder av ungene til andre familiemedlemmer og venner. Interessen for fotografering økte. Han fikk jobb hos Olav Ellingsen i Postgården i Stavanger og ble her i to år. Ønsket ble etter hvert å starte sin egen butikk.

Trang start
Han begynte å lete etter aktuelle lokaler, og valget falt på et lokale ute på landet, Gamleveien 49 på Hinna. Venner og kjente mente at han var riv, ruskende gal som ville starte en butikk så langt ute på landet, men beslutningen var tatt. Lokalet var lite, studioet var ikke større enn cirka 25 kvadratmeter. Bildene ble tatt i studio på dagtid og om kvelden var det hjem til mørkerommet på Våland.
- Det var ikke fett i begynnelsen. Det måtte spares på alt, og arbeidsdagene var lange. Kona og jeg hadde en saks på deling. Jeg hadde den med på jobben om morgenen, og min kone brukte den om kvelden i hjemmet. Det var en merkedag da jeg kunne reise til byen og kjøpe både egen saks og papirbøtte, minnes Knudt med et smil.

Omsetningsrekord
Den økonomiske situasjonen ble bedre med tiden. Kona Jorunn ble assistent i butikken og etter hvert som ungene vokse opp ble de benyttet både som ekstrahjelp i butikken og som assistenter i forbindelse med fotografering. Med tiden fikk firmaet ansatte utenom familien.
- På det meste var vi sju ansatte. Da ble det noe trangt om plassen. Ved juletider var vi fem personer på jobb samtidig og vi hadde bare ett kassaapparat. Det ble noen blåmerker på fingrene for de som ikke var raske nok i pengeskuffen. Rekorden på en lørdag var fotografering av 12 brudepar. Da var jeg godt sliten på kvelden. Den rekorden har jeg ingen ønsker om å slå, det var for slitsomt, forteller han.
- Butikken lå på landet, og vi var regnet som en av de mindre fotobutikkene. Overraskelsen var stor da vi ble kontaktet av Norges Fotografforbund. Vi hadde den største omsetningen per kvadratmeter i hele Skandinavia. Kolleger fra både inn- og utland kom på besøk for å studere virksomheten. Alle ønsket å få vite hvordan det var mulig å omsette for så mye på så få kvadrat, sier Knudt.

Popmusiker
Knudt Robberstad er også en aktiv musiker. I seks år spilte han trommer i Johnny Band. Deretter var han med å starte Starfighters.
- Vi spilte til dans onsdag, fredag, lørdag og søndag, hver dag på et nytt sted. Den mest hektiske tiden var da jeg var i full jobb, tok handelsutdannelse på ettermiddagen og spilte til dans på kvelden. På meste hadde vi 180 spilledager i året, forteller han. I dag spiller Knudt trommer i Song og Spelkorlaget av 8. mars & Søn, Koret med egen radiator.

Lar seg utfordre
For 15 år siden flyttet KR Foto fra Gamleveien til Hinnasvingene. De gamle lokalene var blitt for små. Han fant nytt lokale i nærheten og en betydelig ombygging ble foretatt. I kjelleren har han en fantastisk utstilling av bilder som ikke kan beskrives, men som må oppleves.
- Jeg har alltid likt det jeg holder på med. Jeg kan våkne opp klokken fire om morgenen med lyst til å gå på jobb. Hver dag er en ny utfordring. Jeg ser utfordringer i hvert bilde jeg tar.
Bildets komposisjon, lyset, motivet - alt som gjør at bildet blir bra.
Jeg er selvlært, har lært av tabber, har utviklet meg, og har det enormt kjekt. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag, sier Knudt.

Utefotografering
KR Foto skulle få mer oppmerksomhet. I 1999 vant Knudt førstepremie for beste bryllupsbilder i Europa.
- Jeg var vel en av de første som begynte å fotografere brudepar og konfirmanter ute i naturen. Egentlig var det resultat av et arbeidsuhell. Vi fotograferte i studio og temperaturen nærmet seg 40 grader. Dermed røyk termosikringene. Alt ble svart. Nå var gode råd dyre. I all hast ble brudeparet kjørt til Hindalsdammen. Dette var nok første gang noen tok bryllupsbilder der nede. Det ble en kjempesuksess, og derfor har jeg fortsatt med det. Nå reiser jeg land og strand omkring og tar bilder der kundene ønsker. Fotografering er fortsatt forferdelig kjekt, smiler Vålandsmannen.

Redaktør -

Nyheter

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Livshistore i form av dikt

Livshistore i form av dikt

i tekstsamling om forboden kjærleik ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...