Verdens undergang på Obrestad fyr

19.04.2011
Verdens undergang på Obrestad fyr
Den finske kunstneren Antti Laitinen bygde en øy av sandsekker, og dokumenterte alt med film og bilder. ”It`s my island” er et av verkene i utstillingen ”What if?” på Obrestad fyr.

Når Hå Gamle Prestegard inviterer til årets ustilling på Obrestad fyr, er det et dystert spørsmål som ligger til grunn. What if? Heter utstillingen, og det er fem kunstnere som på hver sin måte ser på helt eksistensielle sider ved livet og skaperverket. Utstillingen åpner søndag 29. mai.

Ingunn Nord-Varhaug forteller om hvordan ideen oppstod da hun så et kunstverk av briten Lemn Sissey i London. Kunstverket heter ”What if?”, og er også en del av utstillingen på

Obrestad fyr.

- Vi syntes det var et spennende tema og en tankevekkende film. Kunstneren selv leser et dikt som heter ”What if?”, der han stiller spørsmål om hva skjer med jorden. Hva om alt det vi trodde var sant ikke stemmer? Han stiller egentlig spørsmål ved hele tilværelsen, og det er veldig tankevekkende. Innimellom ser du filmklipp fra en forurenset by og isbreer som smelter, samtidig som han stiller store spørsmål om den menneskelige tilværelsen. Vi fikk ideen om å ta med flere kunstnere som kunne relatere til det samme. Det er jo veldig aktuelt, og kommer tilbake med jevne mellomrom og med ulik styrke, forklarer Nord-Varhaug.

 

Øy av sandsekker

En av kunstnerne du møter på Obrestad fyr er norske True Solvang Vevatne. Hun bruker en av bunkersene ved fyret som står igjen fra andre verdenskrig, og spør seg om hva et tilfluktsrom bør inneholde om du kanskje må oppholde deg der resten av livet. Hva tar du med om du får en måneds varsel? Hva trenger du for å dekke både fysiske og psykiske behov?

Den isrealske kunstneren Yael Bartana viser en videoinstallasjon der menn kjører svære doninger på en i sandynene ved sjøen nær Tel Aviv. I verket til den finske kunstneren Antti Laitinen kan vi møte kunstneren selv på en liten øy han har bygget av sandsekker. I dokumentasjonen av handlingen tar han opp grunnleggende spørsmål omkring statsborgerskap og identitet.

 

På sykkel til utstilling

Nord-Varhaug oppfordrer familier til å kaste seg på sykkelen til åpningen av utstillingen. Det er nemlig sykkeldag i Hå kommune samme dag.

- Dette er et arrangement vi har hatt i flere år, og det er et samarbeid mellom Prestegarden, kommunen og Jærmuseet. Vi inviterer familier til å sykle fra Jærmuseet via Prestgarden og til utstillingen på Obrestad fyr. Det vil være forskjellige typer aktiviteter på ruta, lover Nord-Varhaug.

- Alle som deltar får et klippekort. Dersom du er innom alle stasjonene og leverer inn kortet innen klokken 16:00, så blir du med på trekkingen av flotte premier. Det er gratis å delta. Men husk hjelm, oppfordrer Nord-Varhaug på tampen. 

Redaktør -

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...