Mat på bergensk vis

20.11.2018
Mat på bergensk vis
Forlaget.
Tradisjonsmat fra Bergen.

En viktig del av norsk kultur, er maten. Se på bare på hva vi spiser til jul rundt omkring i de ulike landsdeler – på Sørlandet er det ofte torsk (juletorsk, rett og slett), på Vestlandet er det pinnejøtt og i store deler i ellers av landet, er det svineribbe. Skinkestek er mye brukt, og noen spiser kylling, mens noen få – underlig nok – spiser pizza. Kulturen er forskjellig selv innenfor vårt lille land, men poenget er at det er kultur og den er dynamisk; tilpasningsdyktig.

Norge har en rik mattradisjon å øse av. Komper i ulike varianter, fisk på «tusen måter» fra sør til nord, kjøttkaker, trøndersodd ... Listen kan bli svært lang som «herfra til månen» og enda litt lenger. Og det finnes kokebøker nær sagt for alt, heldigvis. Det gjør at vi andre kan ta del i den delen av kulturen vi ikke kjenner, og som vi kanskje bare har hørt om. Det gjør oss under alle omstendigheter til rikere mennesker.

 

Nå er det kommet en kokebok som ikke bør bli borte mellom grytene. «Bergenskokeboken» heter den og er ført i pennen av Hugo Ivan Hatland med gnistrende matbilder av Skjalg Ekeland. Her er det mye god kultur. Vigemostad og Bjørke er forlaget.

 

Hvilken mat er typisk for Bergen? Tja, også det kan være så mangt. Men helt nøkternt vurdert, spørs det om det er noe så enkelt som skillingsbollen – SKILLINGSBOLLEN. 125 g smeltet smør, 5 dl H-melk, 1 kg siktet hvetemel, 150 g sukker, 1/2 ts kardemomme, 1 ts salt, 1 pk tørrgjær, pluss «strø». Elt det hele sammen, kna, rull det ut og lag skillingsboller. Husk kanelen i «svingene». Så enkelt, og så sofistikert, kan det være. Og det smaker like godt som det høres ut. Opprinnelsen til skillingsbollen kommer av at den opprinnelig kostet en skilling – i Bergen!

 

Jo, det er mye god kultur i god mat. Men først og fremst er det kanskje fisk Bergen er kjent for, og omtalte kokebok kommer med flere gode retter i så måte pluss kaker i ulike varianter og mye annet hvor ganen bare kan glede seg.

 

La meg trekke frem en fiskerett som for meg var ukjent, men som jeg lærte om i denne boken: kattemat! Ja, trekk ikke på munnvikene nå - «kattemat» heter retten, og den er satt sammen på følgende måte: 800 g torskekjaker, 2.5 ss smør, 3.5 dl hvetemel, 3 dl H-melk, 3 dl fiskekraft pluss salt og pepper.

 

Det hele skal «trekke» i en hvit saus, og på den måten bli en delikatesse. Noen kaller denne retten «stua torskehovud», og jeg tviler ikke et øyeblikk på at katter også setter pris på den. Hvordan begrepet «kattemat» om denne retten kom «til sin rett», kan man bla og lese om. Det gjør denne utmerkede kokeboken også til en aldri så liten opplevelsesbok. Det er morsomt!

 

Men les også om sild i «hundre» varianter og om mye annet godt som tar vare på både tradisjon, kultur og rikdom.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
bergensmat,

Nyheter

- en diktbok for folk flest

- en diktbok for folk flest

– Dette er en diktbok for «folk flest», sier ...

Misliker grådighet

Misliker grådighet

En debatt om grådigheten i samfunnet ...

Leter etter novelleskatten

Leter etter novelleskatten

– Som forfatter drives jeg alltid videre ...

Vil gjøre det usynlige synlig

Vil gjøre det usynlige synlig

Kristin Augestad lar seg inspirere av alt ...

Mer blod i landsbyen

Mer blod i landsbyen

Det er duket for mye krim og mystikk når ...

Teater og revy

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...

«Bæ, bæ lille» settes opp igjen

«Bæ, bæ lille» settes opp igjen

Små og store kan glede seg. Det blir ...