Fantastisk bra om hinduismen

23.01.2019
Fantastisk bra om hinduismen
Forlaget.
Fantastisk bra bok om hinduismen.

Under en legekonsultasjon for noen år siden kom jeg til å spørre legen: Hvilken religion bekjenner du deg til? Han så på meg, og svarte etter å ha gransket meg litt: Jeg er født hindu, jeg er hindu og jeg forblir hindu.

Siden har jeg gått og tenkt at jeg en dag burde sette meg skikkelig inn i hinduismen, religionen som har ca. 1 millard tilhengere på verdensbasis med den største konsentrasjonen i India, Sri Lanka og Nepal. Visst har jeg besøkt hindutempler i Sri Lanka og tilbrakt timevis i kø for å komme til for å se og høre, men jeg har aldri fått eller hatt noen dypere forståelse av hinduismen. Og det er ikke lett; det er mye å holde styr på – ikke minst guder. De vil ha det til at det er over 3 000 av dem!

 

Vi vet at kunnskap er nøkkelen til all forståelse, og i årets første dager la professor emerita, Tove Nicolaisen, en sjelden god bok om hinduismen på bordet. På 322 sider presenterer hun den hinduistiske lære slik at det blir forståelig for folk flest. Et enkelt og korrekt språk bærer det hele, og det er om ikke spennende, så i hvert fall meget interessant å lese. Her er «alt» forklart, og selv små detaljer jeg har «lurt ut» av hinduvenner har hun fanget opp i sin strålende bok utgitt på Universitetsforlaget.

 

Å kaste seg inn i en forklaring om hinduismen skal jeg ikke gjøre. Jeg skal bare trekke fram én ting, nemlig mangfoldet. Slik denne anmelder har forstått det, har hinduismen omtrent en gud for hver ting i livet – eller i hvert fall for mange ting som er og som skjer. Likevel vil de fleste hinduer si at det kun finnes én gud, men at denne guden manifesterer seg på ulike måter. Brahman er den upersonlige gud og den guddommelige kraft.

 

Alt dette og mye, mye mer forklarer og forteller Tove Nicolaisen om i denne boken, og ikke en side er kjedelig fordi hun hele tiden kommer med nytt stoff. Trekker opp og forklarer. En egen ordliste bak i boken forklarer de ulike uttrykkene, og boken står seg meget godt i dette.

 

Vi har også mange hinduer i Norge. De fleste av dem kommer fra den nordlige delen av Sri Lanka, hvor det i ca. 30 år var borgerkrig. I Jaffna-området bor – og bodde det – katolikker og hinduer. Mange av dem måtte flykte til Norge, og i dag finnes det hindutempler flere steder i landet vårt.

 

Denne boken bør få et bredt nedslagsfelt hos den som vil vite og lære mer om noe som strekker seg utenfor husets fire vegger. En hel verden venter på å bli oppdager.  Tove Nicolaisen viser vei i hinduismen.

Jørn-Kr. Jørgensen

Stikkord i denne artikkelen
hinduismen, hinduisme,

Nyheter

- en diktbok for folk flest

- en diktbok for folk flest

– Dette er en diktbok for «folk flest», sier ...

Misliker grådighet

Misliker grådighet

En debatt om grådigheten i samfunnet ...

Leter etter novelleskatten

Leter etter novelleskatten

– Som forfatter drives jeg alltid videre ...

Vil gjøre det usynlige synlig

Vil gjøre det usynlige synlig

Kristin Augestad lar seg inspirere av alt ...

Mer blod i landsbyen

Mer blod i landsbyen

Det er duket for mye krim og mystikk når ...

Teater og revy

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...

«Bæ, bæ lille» settes opp igjen

«Bæ, bæ lille» settes opp igjen

Små og store kan glede seg. Det blir ...