Ingen var høyere elsket enn kong Olav V

01.10.2020
Ingen var høyere elsket enn kong Olav V
Tore Rem
Olav V

Antageligvis er det slik at ingen nordmann i moderne tid var høyere elsket enn kong Olav V. Han var folkekongen fremfor noen. Da han døde i januar 1991 stod Norge stille i flere timer og på slottplassen ble det tent lys og lagt ned blomster, tegninger og hilsener ikke bare til en avholdt, men til en elsket og kjær konge.

Men livet går videre, og før solen stod opp neste dag hadde Norge en ny konge – Harald V, sin fars sønn som hadde gått i en meget god skole.

Kongehuset og bøker er nesten blitt en gjenganger i den norske bokhøsten, og høsten 2020 skuffer ikke i så måte. Nylig kom den nye bebudede boken om Olav V skrevet av Tore Rem. «Dette er fortellingen om en fremmed, en innvandrer, som skal bli norskere enn de norske», skriver forlaget på bokens omslagsside.

På vel 600 sider i en murstein av en bok får vi presentert Olav V liv fra 1903 til 1940. Boken er en sammenhengende krønike om et barn, om en ung gutt, en ung mann, en gutt i puberteten, en ung mann og en mann som vokste opp under annerledes kår og forhold enn alle andre. Det kan ikke ha vært lett; snarere meget vanskelig.

Enhver kan tenke seg hvordan det var å vokse opp med en konge til far og en dronning til mor og være helt alene i det store Slottet i Kristiania. Det må ha vært mange, svært mange, ensomme stunder. Unge Olav sleit også med dysleksi og var mye alene. Utgangspunktet som sådan var derfor ikke det beste.

Men på et eller annet sted i livet må han ha mobilisert indre krefter som gjorde han til den han ble og var sammen med et strålende foreldrepar og god hjelp fra barnepiker, sjåfører, adjutanter og andre – og ble til en helstøpt offiser som senere ble en konge som vant alle nordmenns hjerter. En gang var det en som sa: «Jeg er republikaner, men jeg elsker kong Olav!» Han stod meget sterkt hos det norske folk – og blant de av oss som husker han, gjør han det fremdeles. I våre hjerter er han «folkekongen».

Det er denne mannen Tore Rem har skrevet et praktverk om. Det er blitt en strålende bok fra første til siste bokstav med en rekke bilder som trolig ikke har vært offentliggjort før. Her har både kongeglade og andre noe å glede seg til. Det er en bok full av kunnskap og informasjon om såvel Olav V som det norske kongehuset og om en rekke andre personer som trer frem i bokens register.

Det er vanskelig å spå – spesielt om fremtiden – men det skal ikke forundre om denne boken ganske snart sklir inn på bestselgerlistene som Nr. 1 og blir liggende der til langt over jul. Det ville i så fall være helt konge!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

–	Fordelen med å være redd for mye er at det ikke krever så mye å utfordre seg

– Fordelen med å være redd for mye er at ...

Liv Rønnaug Kråkevik Åberg ...

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Kristine Ådnanes Skogland har skrevet ...

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Unni Holtedahl har skrevet asfaltdikt.

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Under dei høge fjell vaks Greidungs-brørne ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...