Inge Eidsvåg står til en «S

11.02.2021
Inge Eidsvåg står til en «S
Inge Eidsvåg
I livets skole

I boken «I livets skole» med undertittelen «Rapport fra en avgangselev» er Inge Eidsvåg fra Hitra igjen på sitt beste. Han har funnet en nisje og har rendyrket den i flere bøker. Nå gjør han det igjen i en splitter ny bok utgitt i 2021. Det er mye å glede seg over i kalde og mørke februarkvelder – i mars og mildere aprilkvelder også. Dette er stoff for sjelen.

Inge Eidsvåg har en fortellermåte som treffer i hvert fall mitt hjerte, og noe av det mest spennende jeg finner i foreliggende bok er hans kapittel om Alf Prøysen som pedagog. Eidsvåg mener altså at griskokken fra tjukkeste Hedmarken også var pedagog. - Kan man forsvare noe slikt? Inge Eidsvåg gjør det – og beviser det med – ikke minst – både Prøysens og egne tekster. Det er flott og genialt gjort. Raus også, for Inge Eidsvåg er pedagog av profesjon med mange år som rektor ved Nansenskolen på Lillehammer bak seg.

I ulike kapitler tar han på sin måte for seg det vi kan kalle reisen gjennom livet frem til han som skolemann nå går i avgangsklassen. Han tar bl.a. for seg dannelse, forsoning, solidaritet og aldring og vever det hele, gjennom en sjelden fortellerglede, til en mosaikk med både over-, mellom- og undertoner hvor han viser til et levd liv fylt med opplevelser, kunnskap og – kjærlighet.

Det er godt å lese Inge Eidsvåg. Han belyser, forteller og gir trøst – og skaper en slags forståelse i spørsmål mange stiller seg selv, men kanskje aldri har vært så modige å stille i det offentlige rom. Og han forteller om f.eks. Simon Wiesenthal som gikk på jakt i verden etter naziforbrytere etter annen verdenskrig for å stille dem til ansvar for sine handlinger ... i forsoning.

Det er vanskelig å legge fra seg Inge Eidsvågs nye bok. Den engasjerer og betar den som setter seg ned for å lese med hjertet. Boken er lagt opp slik at man kan lese en passasje, legge den bort og ta den opp igjen og fortsette. Det er mye å hente for den som kikker etter.

«Rapport fra en avgangselev» er undertittelen på denne siste Eidsvåg-boken. Vi kan kanskje si det slik at han skriver fra bakerste pult. Det kan hende det gir best oversikt ...

Inge Eidsvåg har skrevet fem, seks bøker i samme genre over år. Jeg har fått følge han gjennom store deler av forfatterskapet. Det bør flere gjøre. Han står til en «S» i en hvilken som helst karakterbok enten den har rødt, grønt eller blått bokbind

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Livshistore i form av dikt

Livshistore i form av dikt

i tekstsamling om forboden kjærleik ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...