Kamala Harris det nye amerikanske kvinneidealet?

16.02.2021
Kamala Harris det nye amerikanske kvinneidealet?
Kamala Harris
Sannheten som forener oss-en amerikansk reise

Kanskje Kamala Harris – den nye amerikanske visepresidenten – har aura rundt seg, karisma i seg og oppdrift nok til å bli det nye amerikanske kvinneidealet? Hun har allerede vunnet 1. omgang – hun er Amerikas første kvinnelige visepresident. Hun er 56 år.

Som demokrat har Kamala Harris alle muligheter til å komme med noe nytt og noe annerledes som Amerika trenger etter fire turbulente og politisk og samfunnsmessig vanskelige år. Hun har alle muligheter nå som hun er nr. 2 i statsadministrasjonen med meget stor tillit hos president Joe Biden.

Nå foreligger Kamala Harris selvbiografi på norsk. Den har fått tittelen «Sannheten som forener oss – en amerikansk reise». Her forteller hun stort og smått om sitt liv, og det blir både for omstendelig, ja nesten ødeleggende å fortelle om innholdet i boken. Det skal leseren konsentrere seg om og fordøye. La bare så mye være sagt at hun er personlig, men ikke privat, og at hun gjerne forteller om både familien i både oppadstigende og nedadstigende linje – og at det gjøres med omsorg, ivaretakelse og kjærlighet.

Kampen for et trygt, sikkert og godt Amerika er en kamp som må føres hver eneste dag slik situasjonen har utviklet seg. Amerika opplever krisetider på så mange områder og mange ting er «gått skeis». Biden og hans administrasjon med en aldrende president og en frisk og frimodig visepresident – Harris – står i spissen for den jobben som nå skal gjøres. Det kommer til å bli både tungt og vanskelig, men ikke umulig for den som har pågangsmot nok, som kan samarbeide godt nok, som kjenner det politiske spillet og som har krefter til det. For at det vil koste er det ingen tvil om.

«Når jeg reiser rundt i landet vårt, ser jeg optimismen i øynene til femåringer og sjuåringer og tiåringer som føler det som noe meningsfullt å delta i kampen. – En bedre fremtid er mulig», skriver Harris. Og det er fremtiden fremfor noe annet det gjelder.

Kamala Harris er datter av innvandrere og vokste opp i Oakland i California. Tanken om sosial rettferdighet stod sterkt i hennes hjemtrakter, og dette har hun tatt med seg gjennom livet og inn i sitt politiske virke som distriktsadvokat i San Francisco, som justisminister i California og som senator. Hun karakteriseres som en «stemme for de stemmeløse». Det er en tung bør å bære, men en uhyre viktig jobb å aksle som det amerikanske folk i ettertid vil takke henne for.

Med sin egen erfaring har Kamala Harris utgitt denne boken ved inngangen til sine visepresidentperiode – kanskje fordi hun vil at folk flest skal bli bedre kjent med henne og vite hvor hun står. I så måte svarer den et stykke til forventningene.

Det er klokt å lese politiske biografier som dette. De hjelper oss til å forstå i møtet med den det handler om på fjernsyn og i avisspaltene. Har vi en bok å vise til eller «å binde opp» vår kunnskap i når vi diskuterer så fillene fyker rundt middagsbordet, ligger vi ett politisk hestehode foran. 

Forståelsen er nøkkelen til fremgang – også i amerikansk politikk om det kommer fra presidenten eller visepresidenten.

Så langt har Kamala Harris gitt verden et sympatisk inntrykk.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Livshistore i form av dikt

Livshistore i form av dikt

i tekstsamling om forboden kjærleik ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. Croix

NRK utforsker norsk slavehistorie på St. ...

NRK-duoen Gokstad og Bache utforsker et mørkt ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...