Ærlig og sannferdig bok om våre liv

31.08.2021
Ærlig og sannferdig bok om våre liv
Siri Erika Gullestad
Å begjære den du elsker

Norske psykoanalytikere har ikke vært overrepresentert på det norske bokmarkedet, men desto hyggeligere er det at det nå foreligger en bok – ærlig og sannferdig – om det å være menneske, om det å leve med følelser, sex, begjær og seg selv. Det siste er faktisk en større kunst enn vi ofte tenker over i første omgang. Boken «Å begjære den du elsker» presenterer dette på en rett-frem-måte som gjør at leseren både fatter og forstår. Og kanskje blir litt klokere om eget liv. Forfatter er Siri Erika Gullestad; psykolog, psykoanalytiker og professor.

«Trang til spenning til å utforske det nye og ukjente, utgjør en kraft i oss», skriver Gullestad. Det skal altså forstås slik at det er dype og ukjente krefter inne i oss som driver oss til det vi gjør. Sagt på denne måten kan det virke en smule skremmende, men det er faktisk slik det er. Spesielt dreier dette seg om vårt indre liv – vårt følelsesliv – hvor ting skjer tusen ganger fortere i underbevisstheten enn noe annet sted.

Dette forteller også at mennesket er motsetningsfylt og sammensatt, og at vi ofte ikke forstår alt. Men slik er det å leve – med følelsene, motsetningene og det som skjer. Visst har både du og jeg en vilje, og det er den som styrer oss slik at vi ikke kommer opp i det virkelige uføret når følelsene får regjere.

Det kan kreve et helt liv å erkjenne dette. En del av et terapeutisk forløp kan f.eks.– gå ut på å identifisere det som skjer, være klar over det og leve med det. – Vi er ikke nødvendigvis eksperter på våre egne liv når det gjelder følelser. Så sterke og inngripende kan de være, men forstår vi å leve med dem, behøver de ikke bli så farlige og skremmende for dem som opplever dem.

Gullestads bok tar bl.a. for seg grunnene til at driftslivet og kjærlighetslivet vårt av og til kolliderer. Det er interessant å lese om dette, og Gullestad evner å forklare med eksempler både fra eget liv og fra litteraturen. Hun bruker ulike hendelser og opplevelser til å illustrere det hun skriver så meningen kommer klarere frem for leseren. Det i seg selv er et aldri så lite mesterstykke.

Det er altså snakk om følelser og behov, og de aller fleste av oss har behov for både å bli sett og bekreftet av andre mennesker. Siri Gullestad illustrerer dette på en interessant måte. En film, «Kunstneren og tyven» fra 2020 skildrer møtet mellom en mann som i ruset tilstand, helt tilfeldig, har stjålet et stort maleri. Kunstneren som har malt verket møter opp i rettssalen og blir nysgjerrig på hvem tyven er og tar kontakt – hun vil male ham! Tyven takket ja.

Tyvens møte med det ferdige maleriet – et storslått portrett – setter han i en spesiell situasjon: Han er overveldet, hulker, det er som om han ikke tror det han ser. Kunstneren har malt tyven slik han føler at han er – hinsides rusmisbruk og kriminalitet. «Det er som om han føler seg sett – kanskje for første gang?» – skriver Gullestad.

Å se andre, å se det som ligger bak og inne i, er en kunst. Men det er ikke umulig. Og det er en øvelse vi alle kan bli flinkere til. Å bli sett som den man er, er ofte en livsbetingelse for mange.

Slik er det også med bekreftelse. Jeg skriver ofte SMS med et menneske. Jeg skriver alltid til slutt «Jeg er glad i deg». Og hva skjer? – Vedkommende skriver tilbake – «Glad i deg». Vi bekrefter hverandre, og hverdagen blir bedre og enklere. Vi blir gladere og sunnere inne i oss når vi blir bekreftet. Det er en del av virkeligheten.

Dette er ingen fagbok, men en bok for «hvermansen» som kan leses alene, sammen med en partner eller i en studiesirkel. Alt stoffet er like nyttig uansett hvilken posisjon man befinner seg i. Og om oss selv er det alltid nok å lære.

Siri Erika Gullestads bok er full av nyttige og beskrivende eksempler. Det utfyller teorien og gjør boken levende og veldig lærerik. Mange vil ha glede av «Å begjære den du elsker». Den setter følelsene inn i et perspektiv de aller fleste mennesker vil ha glede av.

Det er stor rikdom i dette.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Livshistore i form av dikt

Livshistore i form av dikt

i tekstsamling om forboden kjærleik ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...