Elegant bok om hundelykke for hele familien

25.01.2022
Elegant bok om hundelykke for hele familien
Tonje C. K. Hennig
Hundelykke

Det er en meget god regel at man ikke skal anskaffe seg hund hvis ikke det er DET man VIL ha. En hund er verken leketøy eller tidsfordriv; den er et familiemedlem i likhet med f.eks. en katt. Forskjellen er at en hund er enda mer krevende og skal ha daglig stell, mat og pleie, mosjon, frisk luft og trening. Det samme skal selvsagt katten og alle andre kjæledyr man måtte anskaffe seg ha, men i et annet omfang. Å ha hund er krevende, utfordrende og ­­­- morsomt!

Det er en del hundeeiere som tar for lett på dette og tror at «en hund går av seg selv». Men der tar de skammelig feil. Et dyr – uansett hva det er egentlig – har iht. Dyrevelferdsloven både rett og rettigheter – og kanskje det aller viktigste av alt: dyr har en egenverdi i seg selv. Det gir også hundeeieren ansvar og plikter.

Nå er det neppe smart å komplisere dette mer enn nødvendig, men det er viktig å minne om det fordi mange ikke er klar over dette. Først og fremst skal et dyr – et kjæledyr – være til gjensidig glede for både dyr og eier. Har man gledeperspektivet klart for seg, går mye av seg selv. Det kan være hemmeligheten til lykkelig sameksistens hvor respekt og forståelse er noen av hovedingrediensene.

Lykken med en hund begynner fra dag en i 0 år og fortsetter livet ut. Til hjelp i dette prosjektet – for det å være hundeeier er et prosjekt – er det kommet en meget nyttig, norsk bok skrevet av Tonje Ck Henning som er utdannet hundeadferdsterapeut og hundetrener og driver Hundelykke Atferdssenter i Grimstad sør i Norge. «Hundelykke når familien får valp» heter boken; en solid, fargerik og god bruksbok med gode slitepermer. Hun driver også det meget imponerende nettstedet hundelykke.no – meget relevant sammen med boken for å få noe ut av et positivt og levende hundehold.

Foreliggende bok – som er et funn for den som skal skaffe seg hund – tar for seg hundeperioden fra 0 til 2 år; altså den viktigste og mest grunnleggende perioden i en hunds liv, uansett rase. Her bugner det av praktiske råd og tips videreformidlet gjennom over 15 års arbeid med hund og hundeoppdrett. Det borger for kvalitet.

«Boka er skrevet for alle som kan lese fra 6 til 96», skriver Tonje i forordet. Det betyr at dette er en familiebok hvor alle som kommer i berøring – eller skal ha omgang med hunden – kan sette seg inn i hva som kan gjøres. På den måten blir det å ha hund fort det det egentlig bør være – et familieprosjekt. Og er hunden alene med sin eier, går det like greit. Rådene er de samme og Tonje øser raust av sine brede kunnskaper. Det er en fornøyelse å bla i og å lese med mange fine og gode bilder.

En bok på norsk om hundehold og hundelykke er ikke hverdagskost. Som regel har vårt land vært forspent med oversatte bøker om hunder og hundestell. Når det nå foreligger en splitter ny bok på norsk, er det grunn til å ta den vel imot og bruke den. Særlig når den er så elegant som Tonje Ck Hennings bok.

Her er det mange gode bjeff. Bjeff i vei!

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

–	Fordelen med å være redd for mye er at det ikke krever så mye å utfordre seg

– Fordelen med å være redd for mye er at ...

Liv Rønnaug Kråkevik Åberg ...

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Kristine Ådnanes Skogland har skrevet ...

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Unni Holtedahl har skrevet asfaltdikt.

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Under dei høge fjell vaks Greidungs-brørne ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...