Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri

06.06.2023
Sikkerhetspolitiske analyser med personlig vri
Janne Haaland Matlary
Verden blir ikke den samme

«Verden bli ikke den samme» slår Janne Haaland Matlary fast allerede i tittelen i sin nye bok og sikter selvfølgelig til tiden før og etter krigen i Ukraina. «Vår nye sikkerhetspolitiske hverdag», er undertittelen.

I denne boken setter hun den tragiske krigen inn i en større sammenheng og forsøker å analysere hvordan den vil prege verden fremover. Det er selvfølgelig et ambisiøst ønske, men ikke desto mindre spisser professoren pennen og gyver løs på de vanskelige resonnementene som det ikke er gitt alle verken å arbeide med eller forstå. Det blir for vanskelig for de fleste.

Men Janne Haaland Matlary åpner opp og bringer veien til kunnskap slik at leseren kan forstå litt mer. Innimellom krydrer hun fremstillingen med små episoder fra eget liv, noe som gjør boken – hvor innviklet den enn er – til en type allemannseie hvor vi alle er mennesker og aktører.

Det er likevel galt å si at Matlary menneskeliggjør den forferdelige krigen, men hun gjør noe av den forståelig for leseren. Den er ellers vanskelig nok som den er med krigshisseren Putin som snart mener at vi alle er nazister.

Det går fint å være uenig med Janne Haaland Matlary og hennes fremstilling, men hun er skarp og vet å analysere. Som universitetsprofessor har hun den aller beste bakgrunn for å mene og skrive om Ukrainakrigen og sikkerhetspolitikk, og hun linjerer opp både teorier og forslag.

Å finne og vinne freden er ikke gjort i en håndvending, og det blir vanskeligere og vanskeligere jo lengre krigen varer. Med nye medlemmer av forsvarsalliansen NATO og Sverige på «vippen» for medlemskap alt avhengig av Tyrkia, er det en spennende og beveget situasjon hvor det ikke er gitt hvilken vei det vil gå. «Ukraina vil vinne» krigen er omkvedet. La oss se hva som skjer.

Men det er også andre konflikter som rulles opp i denne boken – f.eks. klimapolitikken; en ting som på en eller annen måte bør finne sin løsning. Europa er neppe enig med USA, og hva som så kan skje i forhold til Kina er et åpent spørsmål. Utenrikspolitikk er ikke lett.

Janne Haaland Matlary har igjen skrevet en meget leseverdig bok som vender seg til den som vil følge med i samfunnet, i utviklingen, i krigen – og i freden. Det er bare å øse av hennes kunnskaper – og stille kritiske spørsmål.

Verden venter ...

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...