Trondheim Torv – en studie

24.07.2023
Trondheim Torv – en studie
Julian P. Cadamarteri, Ian Reed og Beate A. Pedersen
Torvet i Trondheim

Det er sagt at det store torvet i Krakow er et av Europas største torv. Main Square kalles det og ligger midt i Krakow sentrum. På polsk så bærer plassen navnet Rynek Główny. Markedsplassen er datert tilbake til 1257 og var fra tidlig av et samlingspunkt for handel, festivaler, offentlige samlinger og henrettelser. Med sine 40 000 kvadratmeter er plassen den største plassen fra middelalderen i Europa.

Å ha noe å stille opp mot dette er ikke gjort i en håndvending, men i Trondheim – i selveste Stiftsstaden – ligger det et torv som er både spektakulært og fremfor alt innbydende. Det heter rett og slett Trondheim Torv.

Nå foreligger det en gedigen praktbok om nettopp Trondheim Torv; en bok som plukker nesten hver krik og krok fra hverandre på den enorme plassen og lar leserne – kanskje for første gang – få innsyn i hva som skjuler seg bak «nesten den minste spiker». Dette er lærdom og kunnskaper som nesten enhver Trondhjemmer bør kjenne til. Det angår Trondheim og de som bor der, men også den som kommer på besøk og vil vite mer.

Midt på torvet står den praktfulle statuen av Olav Tryggvason reist i 1921 og 18 meter høy. I bunnen er det et solur. Dette kan ta pusten fra nesten hvem som helst, og statuen må knive om 1. plassen bland store og kanskje også mer gedigne monumenter ute i Europa. Men at Olav Tryggvason utgjør en 1. plass på Trondheim Torv, er det ingen tvil om.

Nevnte bok tar for seg statuen, men også alle omkringliggende bygninger og hus, gater, veier og bakgater rundt torvet. Det er bare å sette seg ned å lese og bli opplyst.

Det vil føre for langt å nevne alt, men bare en bygning skal trekkes fram: Hornemanns-gården. Den har sin spesielle historie og var i mange, mange år byens politistasjon – en gedigen bygning hvor mang en konstabelsko har satt sin fot. I dag Hornemanns-gården et aktivt eldresenter; et helt lite «universitet» for eldre hvor aktiviteten er på topp fra tidlig til sent. I 1. etasje er det både café og lokaler for kunstutstillinger og mye annet som forteller om at gården så langt fra har sett sine beste dager. Det er mer å hente og mer å oppleve her midt på torvet.

Kjøpesenteret Trondheim Torg hører også med i denne sammenheng. En gedigen bygning som strekker seg langt ut i utbredelse og som inneholder både kontorer og forretninger. Det er storslått.

I tillegg kommer alle de unevnelige plassene som boken peker på og trekker frem. Det gjør at den som vil kan drive både historietime og anskuelighetsundervisning i dag, ja, i uker og måneder. Det er mye å se, mye å lære og nok å ta av.

Boken er en studie som tar den som vil videre inn i de historiske fakta. Det er et praktfullt stykke arbeid av de tre redaktørene Johan P. Cadamarteri, Jan Reed og Beate A. Pedersen.

Det er bare å bli imponert – og lese. 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Dikt om sorgens ansikter

Dikt om sorgens ansikter

Den 3. januar var en helt vanlig dag. Helt ...

Bilder og dikt

Bilder og dikt

Helle Enger er aktuell med boka «Søster ...

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...