Edvard Munch i våre hjerter for evig og alltid

10.11.2023
Edvard Munch i våre hjerter for evig og alltid
Ivo De Figueiredo
Stormen

Da Edvard Munch døde i 1945 testamenterte han alle sine malerier til Oslo kommune. Det gikk noen år før kommunen fikk bildene opp på veggen. Først i 1963 ble Munchmuseet på Tøyen åpnet og ga publikum raus tilgang til mange av Munchs bilder; bilder svært mange aldri hadde sett før de hang på veggen i et supermoderne museum vår by aldri hadde sett før. Det var stort, ja, større enn stort. Folk kom fra hele verden for å se og oppleve. Edvard Munch var ikke hvem som helst.

Selv begynte jeg i 1. klasse på Tøyen skole i 1963 og hadde min daglige skolegang forbi Munchmuseet. Det var som om verden flyttet opp til oss på Tøyen og vi fikk oppleve suset fra den store verden; enskjønt sirkustomta lå vegg i vegg hvor både sirkus Arnardo og Berny fikk boltre seg.

Vi trodde Munchmuseet var kommet for å bli. Men den gang ei. Nye Munchmuseet ble innviet i Bjørvika i 2020 i en høy bygning med en knekk på. Det viste seg å være vinduer mot byen; en fiffig arkitektonisk detalj. Kunst vil noen si.

At Munchmuseet ble flyttet fra Tøyen til Bjørvika var et tap – både for Tøyen og for de menneskene som bor rundt museet. Finkulturen hørte liksom ikke hjemme her på østkanten. Den ville trives bedre i sentrum.

Tilbake sitter mange Tøyenbeboere med et tomt hull i sin kulturelle sjel og oppdragelse. Det som var er ikke mer. Det er dessverre mer politikk enn kunst – og kunstens vilje er å se mens oppgaven svært ofte er å vekke følelser. Så får den enkelte ta stilling til hva som er hva.

Et slags «plaster på såret» er å finne i årets bokhøst. Biografforfatteren Ivo de Figueiredo har skrevet en praktfull Munch-biografi med tittelen «Stormen»-bind I. Det er blitt en nydelig bok som forteller om Edvard Munch på godt og vondt – fra fødselen og fremover. Til og med det første fotografiet av han er gjengitt – en liten, våken gutt med åpne øyne. Det skulle bli noe av han og han skulle innta så å si hele verden med sine bilder og bli kjent «like til berget det blå».

Det er spennende å lese om Munch. Selv om han for denne anmelder tilhører barnelærdommen, er det mye nytt å lære i denne boken. Den er også godt skrevet og tar leseren på en elegant måte inn i og gjennom Edvard Munchs liv. Her har mange mye å lære.

Det hviler noe litt uforløst over Edvard Munchs liv. Han sa og gjorde mye underlig, men kunsten hans var det aldri tvil om. Den holder – og det forteller Ivo de Figueiredo om på en utmerket måte. Dette er meget bra saker og en biografi som hevder seg godt i litteraturen.

Bind I bør leses flere ganger og mens vi leser kan vi vente på bind II. Det vil helt sikkert også bli å finne i bokhyllene på Tøyen! Edvard Munch og hans kunst er for evig og alltid i våre hjerter.

På Tøyen heter Munchmuseet fra 1963 nå «Gamle Munch»!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...