Les og lær om Sovjetunionen

24.11.2023
Les og lær om Sovjetunionen
Kåre Johan Mjør
En kort introduksjon til Sovjetunionen

I januar i 2020, straks før koronaen gjorde sitt inntog for alvor, var jeg i Moskva. Det var under den gregorianske jule- og nyttårsfeiringen, så jeg kom midt oppe i det med all mulig julestas og julepynt på Den Røde plass.

Etter å ha fått mine to små kofferter god plassert på Hotel Cosmos i 150 Mira Prospekt, var det tid for å orientere seg. Første mål var Bolsjojteateret omtrent midt i byen. Det fantastiske metrobanen tok meg de få stoppene inn til sentrum og med lett snødekte Moskvagater gikk jeg den korte spaserturen bort til det verdensberømte teateret hvor både opera og ballett gjennom årenes løp har vist seg fra sin aller beste side og imponert fulle hus med sine tre balkonger. Høykultur av ypperste merke.

Jeg ble minnet på dette da jeg fikk Kåre Johan Mjørs siste bok mellom hendene: «En kort introduksjon til Sovjetunionen», for hva leser jeg her: «Sovjetunionen – eller Unionen av soialistiske sovjetrepublikkar (USSR) – blei proklamert 30. desember 1922 i Bolsjojteateret i Moskva. Det var arenaen for den første sovjetkongressen. Og her møtte representanter for dei fire republikkane der bolsjevikar på dette tidspunktet hadde makta...».

Intetanende befant jeg meg altså midt i smørøyet på stedet hvor Sovjetunionen ble grunnlagt. Hadde jeg visst det i pausen mellom to akter hadde jeg spist mer kaviar, nippet mer til den russiske champagnen og smakt ytterligere en gang på den russiske jordbærkurven som stod fremme til de VIP-besøkende. - Men slik var det, og jeg forlot Bolsjojteateret kulturelt rikere, men like historisk fattig om hvor USSR ble grunnlagt.

Men nå vet jeg det takket være Kåre Johan Mjørs elegante innføring i Sovjetunionens historie i serien «En kort introduksjon til». Dette er gode og flotte saker utgitt av Cappelen Damm Akademisk i en serie på mange bøker som ikke vil noe annet enn å opplyse om ting folk stort sett bør vite. Historie og samtidshistorie er spennende stoff.

Mellom to permer gir Mjør til beste det han kan og vet om Sovjetunionen. På 230 sider gir han leseren en innføring i et til dels vanskelig stoff som han alminneliggjør og presenterer på et plan som de fleste kan forstå. Å vite noe om bakgrunnen for hva som skapte det landet Vladimir Putin styrer i dag, er verken dumt eller forgjeves. Det er fortsatt slik i verden at kunnskap gir bakgrunn for egne meninger.

Mjør tar oss med inn i historien og skriver både om Lenin og de andre koryfeene som har styrt fra Kreml gjennom tidene – Andropov, Bresjnev... og den lange rekken av generalsekretærer og hva de nå må ha kalt seg. Dette er spennende og gjenoppfriskende – og nyttig. Å lese om Boris Jelsin er fornøyelig. Få sa og fant på så mye underlig som han.

Mjørs bok om Sovjetunionen bør leses og nytes og brukes som et aldri så lite leksikon. Det er godt gjort å ekstrahere så mye viktig stoff på 231 sider.

Karasjo – godt – heter det på russisk!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...