Hva noen av dagene forteller

29.11.2023
Hva noen av dagene forteller
Terje Nordby
Myter og merkedager

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok om en god del av årets dager – som en oppslagsbok om hva dagene forteller. Det er utrolig lærerikt lesestoff og gir ytterligere mening til dagene som kommer og går.

«Myter og merkedager» heter Nordbys bok i stort format. Den forteller gammel og ny historie og kan godt ses på som en slags form for moderne historieundervisning hvor det handler om å få dypere innsikt både i historien og dagene. Hva skjedde?

Med dette som utgangspunkt er det også en spennende bok som tar leseren gjennom året og gir poenger og tankespinn langt ut over både dagen og døgnet. Det gjør «Myter og merkedager» til noe mer enn en oppslagsbok, men til en kulturhistorie hvor ny kunnskap for mange åpenbares. Det er utrolig spennende om man er interessert. Og det bør man være. Vi lever alle i den samme verden og en dag er en dag for alle.

«Myter og merkedager» inneholder ikke bare myter og sang. Mye av stoffet er hentet fra virkeligheten og noe også fra vår egen tid. På den måten blir boken både en historiebok og en samtidshistorie som løfter frem noe av det som var – og er – viktig med de dagene som omtales.

La meg ta 12. desember – julestjernens dag. Den har en legende, men faktum er at den virkelige julestjernen opprinnelig kommer fra Mexico der folk mente at saften fra blomsten var febernedsettende.

En mann ved navn Tormod Hegg i Lier utviklet julestjernen videre i Norge. I 1967 kom han frem til en type som var kortvokst, mer holdbar og som produserte flere sidegrener. Han kalte planten «Anette Hegg» etter sitt barnebarn. Siden har julestjernen inntatt landet vårt og er å finne i så og si «alle» juledekorasjoner.

Og på denne måten kan man bla seg frem og tilbake i Nordbys bok å finne stoff om forbigått og nye dager. Det er en flott form for undervisning som alle kan ta del i.

Boken er rikt illustrert med både sort/hvitt- og fargebilder og bærer i seg kvaliteter som gjør den til en pryd å ha både på bordet og i enhver bokhylle. Men la den ikke bli liggende eller stående; les den! Her er det mye å hente og mye som med fordel kan fortelles videre til slekt og venner.

«Alle disse dagene som kom og gikk; ikke visste jeg at det var livet» – men i denne boken har man muligheter til å lese noe om det og få med seg nye perspektiver på reisen gjennom året.

Om «Myter og merkedager» ikke er noen direkte reisefører, en den god å ha for å skape en bedre forståelse for gårsdagen, dagen i dag og dagen i morgen.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Å gje slepp på ein gard etter femten generasjonar

Å gje slepp på ein gard etter femten gen...

«I femten generasjonar før meg har mine ...

900 år med stavangerhistorie

900 år med stavangerhistorie

Museene i Stavanger slår til med jubileumsutstilling ...

Bringsværd får St.Olavs Orden

Bringsværd får St.Olavs Orden

Hans Majestet Kongen har utnevnt forfatter ...

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan Ingebrigtsen

Frå træl til fridom: Ny bok av Per Jan I...

Per Jan Ingebrigtsen er ein mangfaldig kulturarbeidar ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Teater og revy

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» inntar Nationaltheatret

«Århundrets viktigste amerikanske teaterstykke» ...

Våren 2025 kan det norske publikummet ...

Rørende, morsomt og filosofisk på samme tid

Rørende, morsomt og filosofisk på samme ...

Benedicte Izabell Ekeland bergtok og begeistret ...

Myrkdalen møter hausten med latter

Myrkdalen møter hausten med latter

Siste helga i september kan du få trimma ...

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsenhøst på Nationaltheatret

Ibsen, Garborg og Grieg får en real ...

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...