Mer enn sild og poteter

01.06.2014
Mer enn sild og poteter
Slik lager du min aller beste mat

Den svenske mesterkokken Tina Nordströms siste bok på norsk, er et meget godt stykke arbeid. Her er det oppskrifter og matlagingstips så det så å si koker over, og alt er instruktivt og godt forklart – og fremstilt i en god grafisk form med tegninger og matbilder så man nesten blir mett.

Poenget med gode kokebøker må være at den som lager mat skal lage enda bedre mat, og at den som ikke har så godt taket på dette, skal få mot til å gå løs på både grilling og sauser og det som bedre er.

Det synes å være en underlig oppfatning at det bare er noen få som kan lage god mat. Denne boken gjør det til skamme og utfordrer alle som vil gi seg kokkekunsten i vold til å lage god mat. Trikset er å holde seg til oppskriftene og ikke ta sjanser før man er temmelig sikker på at det man gjør er riktig. Det kan være fort gjort å ha i for mye eller for lite, koke for kort eller for lenge, er rett og slett å ødelegge ellers god mat fordi man ikke vet hvordan man skal gjøre. Tinas nye kokebok ”Slik lager du min aller beste mat” hjelper til slik at maten blir best mulig.

Å referere de ulike oppskriftene har lite for seg. Den kan leseren prøve ut på egenhånd. Det er noe av hemmeligheten med en kokebok. La meg isteden fortelle at Tinas foreldre i sin tid tok over Ramlösa Wärdshus og at hun på den måten mer eller mindre fikk matinteressen i vuggeave. Og det er godt, for god mat kan Tina lage; det har vi sett både på TV og i tidligere bøker at hun behersker kunsten så godt som fullt ut.

”Jeg vil gjerne at denne boken skal være ditt beste redskap på kjøkkenet”, skriver Tina i forordet. På den måten gis hun leseren en ekstra grunn til å lese og bruke boken. ”Om denne boken blir liggende ren og pen på stuebordet har jeg mislyktes”, skriver hun – og dermed er oppfordringen klar: Lag mat og bruk tinas bok!

”Slik lager du min aller beste mat” er en vakker nesten A4-formats bok. Den er god og tung, grom å holde i og veldig lett å bli glad i. Som bruksbok er den svært anvendbar – så får vi heller tilgi at mye av maten har sine røtter i Syd-Sverige, i Skåne, hvor de skarrer skikkelig på r-en, men hvor Tina henter sin inspirasjon fra. Den er like god som noen annen.

Velkommen til bords !

Tina Nordström
Slik lager du mine aller beste mat
Gyldendal Norsk Forlag - 384 sider
ISBN 978-820-545-816

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...