Tar utfordringen

11.04.2018
Tar utfordringen
Roar Gulbrandsen

Tar utfordringen
– Siden jeg har malt bilder i førti–femti år og skrevet tekster like lenge, har jeg erfart noe om hvordan tekst og bilder påvirker oss, sier forfatter Roar Gulbrandsen, som sammen med Geir Esben Østbye er aktuell med dikt- og bildesamlingen Utfordringer.

Men til forskjell fra sine seks tidligere bøker, valgte Gulbrandsen en annen innfallsvinkel på illustrasjonene denne gangen.

– Da jeg begynte med denne boka, ville jeg ikke hente bildene fra min egen malerverden, men fra bildeverdenen til Geir Esben Østbye, som jeg ble kjent med under en «Tankeranglings–festival».

Dette ga startskuddet til et interessant samarbeid mellom to kunstnere.

– Geir Esben fotograferer og redigerer noen fantastisk fine bilder, så jeg var litt engstelig: Ville skriveevnene mine låse seg av disse fine bildene? Det viste seg heldigvis at bildene hans utløste ord og setninger som jeg ikke hadde tenkt på forhånd. Samtidig var jeg spent på hva slags bilder mine tekster og utfordringer ville utløse hos ham, sier Gulbrandsen.

 

Sju tekstsamlinger

Han er tidligere yrkesmilitær, og jobbet et halvt år som «mislykket» selger før han begynte som attføringskonsulent ved Arbeidskontoret i 34 år. 70–åringen har beskjeftiget seg med skriving og maling størsteparten av livet, men det var først i 50–årsalderen han ga ut sin første bok. Totalt har det blitt sju tekstsamlinger fra den driftige pensjonisten. Prosjektet han nå gjennomfører sammen med Geir Esben Østbye er driftet av skaperevne og samhandling.

– Vi ønsker å påvirke til søken etter det ukjente i underbevisstheten, konkretisere det i virkelige handlinger, og være bevisst på forskjellen. Fiksjon og virkelighet går hand i hand, det er opp til oss å finne grensene, sier Gulbrandsen, som håper at Utfordringer vil treffe leseren mer på hjemmebane sammenlignet med hans tidligere utgivelser.

 

Begrensninger

Gulbrandsen har tanker om flere bøker, men ser samtidig sine begrensninger.

– Jeg trodde at jeg hadde to til på gang, en bok med essays og en med dikt. Men jeg vet ikke om jeg har krefter og klar bevissthet nok til at de kan gjennomføres. Alderen krever sitt, sier forfatteren, og viser til sin forrige bok, som har den megetsigende tittelen Tankevandring i slutten av livet.

 

Modig og original

Geir Esben Østbye er billedkunstner og arbeider med tegning, mixed–media, foto, film, tekster, ArtistBooks og Kunst i natur. Tidligere har han gitt ut ArtistBook, vært delforfatter på noen bøker og bidratt med bilder på noen bøker. Han har også skrevet om kunst i tidsskrifter. Det var Roar Gulbrandsens modighet og originalitet som trigget Østbye til å bli med på samarbeidet.

– Jeg liker tekstene til Roar godt, og har fulgt med på hans tidligere utgivelser. De er engasjerte, modige og originale. Dette bokprosjektet er hans idé og han inviterte meg til samarbeid. Det å la det visuelle språket sidestilles med det poetiske og se hva det kunne trigge i hjerte og hode var en spennende og åpen idé. Siden Roar også er maler, visste jeg at han ville ha en genuin kommunikasjon og respekt for selvstendige bilder fremfor å tenke på det som illustrasjon til dikt, sier Østbye.

 

Samarbeidet gikk bra, men det bød også på overraskelser.

– I praksis sendte vi hverandre tekster og bilder annen hver gang slik at det ble en utfordring og et svar. Det å svare på et bilde med tekst og å svare på en tekst med bilde åpnet for lek med underbevisstheten og det intuitive. Det er ikke alltid lett å vite hva som bor i et bilde, selv om det er mitt eget. Når det er ferdig lever det sitt eget liv og trigger reaksjoner man av og til ikke forventet. Roar er god til å reagere på bilder. Det ble mange overraskelser. Jeg valgte å gjøre dette med foto og så etter hvert at det, tross den spontane billedvariasjonen, oppstod en slags holdning, eller et "spor" innover som jeg følte var i samsvar med det sporet Roar fulgte, forteller Østbye, som avslutter med en appell til leseren:

– Jeg håper at "leserne" tar seg tid til å spørre: Ligger det noe bakom her?

 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
underbevissthet, konkretisert, handling,

Nyheter

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

–	Fordelen med å være redd for mye er at det ikke krever så mye å utfordre seg

– Fordelen med å være redd for mye er at ...

Liv Rønnaug Kråkevik Åberg ...

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Kristine Ådnanes Skogland har skrevet ...

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Unni Holtedahl har skrevet asfaltdikt.

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Under dei høge fjell vaks Greidungs-brørne ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...