Vår indre verden av bilder

04.02.2020
Vår indre verden av bilder
Lyrikkforlaget
Astrid Nitter Engen og Kit Fong Ling

Lyriker Astrid Nitter Engen og kunstmaler Kit Fong Ling har utviklet et dynamisk samspill der intuitiv maling og skriving går opp i en høyere enhet. Dikt og bilder skildrer en lengsel og søken etter tilknytning og tilhørighet. Resultatet er diktsamlingen «Inntil» som kommer ut på Lyrikkforlaget.

– Mitt budskap er at vi alle bærer på en lengsel etter å være i det skapende rommet, dog ikke helt uten farer og utfordringer, forteller Astrid Nitter Engen. Hun er utdannet helsepedagog med utgangspunkt i en fagkrets innen kristendom og pedagogikk, veiledning, dans og drama. Hun ble inspirert til å dikte da en venninne ga henne en bok av Julie Cameron som handler om hvordan man kan finne sin egen kreativitet.

– Da begynte min livsreise inn i poesien, forteller hun. Oppskriften i boken besto i at man skulle finne sin egen historie og skrive morgensider uansett humør og vilje.

– En dag kom ei lita jente hoppende ned på papiret. Henne kalte jeg «Jentungen, mitt indre barn». Dette barnet fant veien inn til det indre i meg, som jeg etter hvert har forsøkt å sette ord på, forteller Engen.

Senere ble dikteren kjent med arkitekten og kunstneren Kit Fong Ling, som opprinnelig er fra Kina og oppvokst i Bolivia. Kit Fong Ling kom til Norge i 2002, og da dikteren møtte henne, hadde hun et atelier i Åsedalen.

– Vi kjente hverandre ikke, men hun spurte meg en dag om jeg kunne sette ord til bildene hennes. Dette var fargerike bilder som hadde en historie og et budskap som talte til meg når jeg ga stillheten tid og rom. Ordene kom, og jeg lurte på om det var min egen eller hennes historie som ble fortalt. I ettertid har jeg forstått at det var hennes historie så vel som min, forteller Engen.

– Vi kommer fra forskjellige land med forskjellige kulturer, språk og religioner. Vi fant en felles identitet og tilhørighet i formens mangfold, forteller dikteren, og utdyper: – Form fant ord, og ord fant form, fra det språkløse til det åpne, universelle, det vi alle bærer i oss.

Som en etterklang av denne prosessen har både Kit Fong Ling og Astrid Nitter Engen engasjert seg i eldre- og demensomsorgen.

– Gjennom penn og papir fikk Kit kommunisert med sin mor, som hadde Alzheimer. Jeg ser at form, farge, musikk og dikt kan bringe frem minner og historier og skape trygghet for den siste reisen. Jeg ønsker at boka kan vise at ethvert menneske har sitt språk uansett tap av funksjonsevne, forteller dikteren. – Vi trenger hverandre for å komme «inntil».

Tom Gaudland

Nyheter

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...