Livsoptimisten og løvetannbarnet

03.07.2020
Livsoptimisten og løvetannbarnet
Lyrikkforlaget
Hanne Løtveit

Hanne Løtveit har hatt et turbulent liv med mange erfaringer, noe som er blitt gjennomgangstemaet i diktsamlingen «Død løvetann» som kommer ut på Lyrikkforlaget. Her får leseren kjenne på det tunge og det triste – men også det gode og det vakre.

– Jeg er en livsoptimist som elsker å være ute i naturen sammen med hunden og samboeren min, forteller Løtveit. – Vi har et småbruk i Bø i Vesterålen der jeg vokste opp som barn, som vi bruker som fristed så mye som vi kan, blant vakker og urørt natur. Dette er barndomshjemmet mitt, der jeg hadde jeg mine lykkeligste barndomsår. Det kommer mye inspirasjon, refleksjon og energi fra denne plassen. Jeg er bosatt i Kvæfjord i et gammelt hus fra 1907. Jeg elsker gamle ting! Alt har sin historie og det er det som er så sjarmerende og fascinerende, også med mennesker – det ligger alltids en historie bak hver en sprekk og en skramme.

«Død løvetann» er Hanne Løtveits debutbok. – Den er det første jeg har skrevet som er gitt ut, forteller Løtveit. – Jeg har hatt et liv som kan beskrives som turbulent og har mange erfaringer, tap og traumer som jeg bruker som gjennomgangstema i diktsamlingen. Altså tanker av et løvetannbarn.

– En dag satt jeg bare med den samme følelsen jeg har sittet med i mange år; jeg har noe å formidle! Dermed begynte jeg å skrive dikt, og det første diktet kom bare helt naturlig. Resten kom bare flytende etter dette, og det gikk ikke lange tiden før jeg hadde en samling. Drivkraften var å bli ferdig med en tung fortid. Få den opp og ut.

Boken tar opp en rekke tunge og triste temaer, men Løtveit er opptatt av at det skal være en balanse mellom det positive og det negative. – Det mørke kan også være nødvendig for å sette ekstra pris på det lyse livet kan by på. Budskapet med boken er kanskje akkurat det: Selv i mørket kan du finne lys. Optimisme er viktig del av livet, spesielt for meg.

– I sammenligning med andre diktsamlinger kan jeg kanskje røpe en råskap og en ærlighet om erfaringer flertallet kanskje ikke sitter med, forteller Løtveit. – Men det kommer også fra et perspektiv som setter enormt stor pris på de små og fine tingene i livet. Dette ønsker jeg å dele med dere for å kanskje opplyse, bryte opp stigma og gi andre det håpet jeg kjente med å skrive diktene. Livet ditt kan rase sammen, men du kan velge å reise deg, børste av deg støvet og gå videre sterkere enn noen gang.

Løtveit er heller ikke ferdig som skribent med det første.

– Dikt er blitt en stor del av livet mitt, og jeg kan røpe at jeg allerede har startet på et nytt prosjekt som jeg håper jeg kan få dele med dere.

Vi gleder oss! 

Audun Rømcke

Nyheter

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...