Melankoli og minner fra det tapte og glemte

10.05.2021
Melankoli og minner fra det tapte og glemte
Lyrikkforlaget
Mathilde Skarsem Thrana

Mathilde Skarsem Thrana er aktuell med sin andre bok. Også denne gang er det snakk om underfundige dikt, treffsikre aforismer og tankevekkende kortprosa.

 

Thrana debuterte i fjor med «En liten bit», og følger nå opp med «Det kommer ikke til å vare». Samme stil. Samme konsept.

– Da jeg var ferdig med min første bok, merket jeg at det stadig kom nye tekster, ideer og tanker til meg. Jeg grep meg selv i å skrive nye tekster og tanker da inspirasjonen slo ned i meg. Etter hvert utviklet dette seg til å bli en større samling tekster som skulle vise seg å bli «Det kommer ikke til å vare», forteller Thrana. 

 

Hun beskriver seg selv som ei lese- og skriveglad jente på 28 år som elsker å uttrykke seg gjennom ord og tekst.

– Jeg trives med rolige hverdager hvor jeg har frihet til å gjøre som jeg vil, og er ellers nok så spontan. Jeg vil kalle meg selv en sosial introvert, da jeg elsker å være med mennesker, men på samme tid trives godt i eget selskap! 

Thrana har jobbet som frilanser hos Trd.by/adressa hvor hun skrev ukentlige menings- og debattinnlegg. Hun har også en blogg som hun skriver på i ny og ne. 

 

«Det kommer ikke til å vare» er en samling tekster med et blikk som søker ut fra seg selv og mot det å granske og forstå mennesker rundt seg. De fleste tekstene i verket er knyttet sammen av en rød tråd som omhandler det som en gang var. Den bærer preg av melankoli og minner fra det tapte og glemte.

– Jeg tror boka er spesielt relevant for alle voksne, gammel som ung. Jeg tror tekstene vil være gjenkjennelige for enhver. Har vi ikke alle tenkt tilbake, og savnet – eller bare mimret – om det som en gang var? spør forfatteren.

 

Budskapet i boka er å gripe øyeblikket, samt være mer oppmerksom på de mennesker man omgås daglig.

– En dag vil hverdagen du lever i være borte, og det du har foran deg vil være minner du ser tilbake på. Kanskje angrer du på at du ikke lekte mer da du var barn? Kanskje angrer du på at du ikke tok den siste samtalen med den vennen som ikke lenger er en del av livet ditt nå? Kanskje angrer du på at du takket nei – igjen – til å gå den kveldsturen som senere kunne ha blitt et av livets største eventyr? Grip øyeblikket og la alvoret prelle av, om så bare for et øyeblikk eller to, oppfordrer Thrana. 

 

I skriveprosessen har hun hentet drivkraft og inspirasjon fra mennesker og minner.

– Jeg har plukket opp inspirasjon og tanker fra egne minner, oppdiktede minner og tanker som de rundt meg har gjort seg idet de har avslørt et snev av savn eller melankoli over det som har vært. Menneskene og problemstillingene i boka er generelle, og «jeg-ene» som blir introdusert i verket er fra et svært bredt spekter; det være seg hun som aldri klarer å gi slipp på spiseforstyrrelsene, han som døyver smerte og savn med alkohol, menneskene som grep øyeblikket, de som savnet eller mistet eller bare lot livet fare forbi seg. Jeg vil si boka er en slags bok til «alle de der ute», både kjente og fremmede. Hvem er du – og hvordan ble du som du ble? Hvor er du nå? 

 

Språket i boka er rent og enkelt. Thrana er bevisst på å holde en stil som kan nå ut til mennesker flest.

– Jeg tror på et enkelt og direkte språk, som likevel kan gjøre at man sitter igjen i ettertanke. Her finner man alt fra korte små dikt med rytme, lengre tekster i god slam-poesi stil, samt en god del på egen dialekt (trøndersk). Jeg tror variasjonen og lekenheten i språket og tekstene, samt skiftningen mellom alvorlige og mindre alvorlige temaer, er det som gjør at boka skiller seg ut fra andre, sier forfatteren.

 

«Det kommer ikke til å vare» er en lettlest og fin bok til å ha på salongbordet som gjester kan bla litt i mens kaffen koker, en fin gave å gi til en venn man er glad i eller noe å lese litt i med en god kopp te eller et glass vin på en rolig sommerkveld ute på terrassen. Diktbøker er en god gave til de som liker å lese, men også for de som syns det er litt tungt å fullføre en roman: nettopp fordi de er lettleste og enkle.

 

Thrana har flere skriverier på gang.

– Akkurat nå jobber jeg med flere skjønnlitterære prosjekter, og håper å få gitt ut en bok i denne sjangeren om ikke lenge. Det blir nok ikke noen ny diktbok med det første, men ferdig med å skrive er jeg definitivt ikke.

Redaktør -

Nyheter

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

–	Fordelen med å være redd for mye er at det ikke krever så mye å utfordre seg

– Fordelen med å være redd for mye er at ...

Liv Rønnaug Kråkevik Åberg ...

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Kristine Ådnanes Skogland har skrevet ...

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Unni Holtedahl har skrevet asfaltdikt.

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Under dei høge fjell vaks Greidungs-brørne ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...