Skildring av et samlivsbrudd

05.06.2023
Skildring av et samlivsbrudd
Lyrikkforlaget
Kristine Buettner

Hva skjer med oss når vi gjennomgår et samlivsbrudd? Kristine Buettner fikk oppleve det på kroppen. Nå har hun skrevet dikt for å bearbeide opplevelsen.

– I 2021 kom min første bok En hverdag – to sider, hvor jeg beskriver hverdagen på godt og vondt. Den ble til etter en vanskelig periode, hvor jeg mistet to av mine nærmeste i løpet av et års tid. Jeg snakket med noen som anbefalte meg å skrive dagbok for å få de vanskelige følelsene ned på papiret. Det funket ikke helt for meg, konstaterer Buettner.

Men hun fant en bedre metode, nemlig å skrive notater på mobiltelefonen.

– Etter hvert ble mange av notatene til dikt. Så fortsatte jeg å skrive når jeg ble inspirert, både for å bli ferdig med vonde følelser, men også for å kjenne på de gode, forteller Buettner.

De gode følelsene ble stadig flere. Det ble også de positive diktene.

Men så smalt det.

– Da jeg gjennomgikk et samlivsbrudd i starten av 2021 var den første boka allerede på vei ut til bokhandlerne, men jeg fortsatte å bruke skriving som terapi for å komme meg gjennom bruddet og alt som det innebar. Jeg hadde vært sammen med eksen min i over 11 år, og vi har et barn sammen. Livet ble totalt snudd på hodet. Jeg bare måtte finne metoder for å håndtere alt dette, sier Buettner.

Resultatet ble boken Etter oss, en samling av dikt som rett og slett er terapi mellom to permer.

 

Kristine Buettner er født og oppvokst i Larvik og jobber som lærer på Fagerli barneskole i Larvik. Hun har ei jente på sju år og bor sammen med henne annenhver uke.

– Jeg er glad i dyr, trening (spesielt turer i skogen), musikk, lesing/skriving, og er mye sammen med venner og familie, forteller forfatteren.

Det var ikke lett å sende manuskriptet fra seg, da hun hadde samlet alle diktene hun ville ha med.

– Det er en veldig ærlig bok. Da jeg sendte den til forlaget følte jeg at jeg ga fra meg mine innerste tanker fra en av de tøffeste periodene i livet mitt. Det var nesten som å gi fra seg nøkkelen til dagboka fra ungdomsskolen, sier Buettner.

Hun liker ikke pompøse dikt og uforståelig språk som leseren ikke kan ta til seg, til tross for at hen er høyt utdannet og liker litteratur.

– Jeg skriver sånn jeg selv liker å lese, med enkelt språk, gjenkjennelig og nært. Da kan leseren kjenne følelsene dirre under overflaten. Det jeg kjente i øyeblikket jeg skrev, skal leseren kjenne på, sier Buettner.

 

Etter oss er en diktsamling om livet før, under og etter samlivsbrudd. Den handler om alt det vanskelige og alt det gode som kommer ut av å snu totalt opp ned på livet. Boka starter før valget om brudd var tatt og slutter etter at bruddet var et faktum. Leseren får være med på reisen og oppleve alle følelser det innebærer på godt og vondt. Alt fra tvil, usikkerhet, sorg, savn, sinne, barnefordeling, triumf, finne seg selv igjen, bli lykkelig på nytt, få gode følelser for en ny osv.

– Boka treffer bredt. Kjærlighetssorg er like vondt uansett hvor gammel man er, om man har barn og/eller har bodd sammen. Jeg håper den vekker følelser hos noen som har vært gjennom det samme, men også at den kanskje kan hjelpe noen som står midt i det til å se at det finnes håp. Er du usikker på valget, kan boka vise deg at hvis du våger å bryte opp, kan du finne lykke på nytt, enten det er alene eller med en ny.

 

Redaktør -

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...