Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet

23.02.2024
Trollet på hytta hjalp til med kveldsstellet
Kristine Buettner
Kristine Buettner

Kristine Buettner blander gjenkjennelig hverdagsproblematikk med usannsynlige vendinger.

Med en datter på åtte år og lærerjobb i barneskolen på Fagerli skole i Larvik, har Kristine Buettner god erfaring med de yngste. Dette har nå blitt til bok.

35-åringen er både oppvokst og bosatt i Larvik, og deler, foruten datteren, også hus med to marsvin og en hund. Hun har alltid vært en kreativ sjel som liker å prøve ulike hobbyaktiviteter i alle variasjoner. Foruten å være mye sammen med familie og venner, liker hun å gå turer i naturen, å høre på musikk, podcaster og lydbøker, lese bøker og også å skrive selv.

– Jeg har de siste årene gitt ut to diktsamlinger for voksne: «En hverdag, to sider» fra 2021 og «Etter oss» fra 2023. Denne boka er min tredje utgivelse og den første barneboka.

Buettner er nemlig aktuell med en tittel også i år. Den heter «Vilja vil ikke» og ble til på sengekanten sammen med datteren da denne var 3–4 år gammel.

– På den tiden hadde hun masse krøller og nektet blant annet å gre håret. På hyttetur tullet vi mye med at «Kjell», som var trollet på hytta, kanskje tok henne med hjem hvis hun ikke begynte å gre håret. Den kvelden var det null problem å få unnagjort kveldsstellet! Slik ble idéen til historien født, og vi lå mange kvelder og diktet stadig videre på den. Siden den gang har riktignok hovedpersonen blitt endret, men det er i bunn og grunn likevel samme fortelling. Derfor betyr det mye for meg at nettopp dette ble min første barnebok.

«Vilja vil ikke» handler om Vilja som ikke vil høre på mamma når hun om morgenen skal gjøre seg klar til å gå i barnehagen. Akkurat denne dagen er ikke mamma like insisterende som hun vanligvis pleier å være, og Vilja ender opp med å ligne mer på et troll enn en vanlig jente i barnehagen. Slik går det til at hun forveksles med et troll når hun ved et uhell ender opp alene i skogen og blir tatt med til hemmelige steder.

– Jeg pleide å kalle datteren min for trollungen min og gjør det fortsatt. I det lå det at hun kunne være en liten ramp, men også at hun noen ganger kanskje ikke ville gre håret, vaske seg etc. Da sa jeg at hun kom til å se ut som en trollunge hvis hun ikke gjorde det, mimrer forfatteren.

Boken passer for barn i barnehage- og småskolealder (1.–4. klasse). Buettner, som selv underviser for andreklassinger, mener boken vil være for dem som nettopp har knekt lesekoden og vil begynne å lese litt selv, da den har mange flotte illustrasjoner uten for mye tekst. Videre forteller hun at:

– Det er en oppdiktet historie, men situasjonen Vilja og mammaen hennes står i, er nok ganske lett å relatere til og gjenkjennbar for både barn og voksne. Mange barn synes det er kjedelig å pusse tennene eller klippe neglene og vil helst slippe unna det. Historien, ispedd et snev av magi og fantasi, er likevel ikke kjedelig! Den tar tak i hverdagsproblematikk på en humoristisk måte, ved at noe helt uventet, og kanskje uvirkelig og usannsynlig, skjer. Boka er også full av fantastiske illustrasjoner med masse detaljer som kan gjøre boken «ny» for barna hver gang de leser den. 

Illustratøren, Oda Kristine Instanes, fant Buettner på Instagram, etter å ha lett lenge etter en som var riktig for boken hennes. Det viste seg at de to bor i samme by, og de ble enige om å sende inn manuset sammen. «Vilja vil ikke» er også Instanes’ første barnebokprosjekt.

– Boken hadde ikke vært like bra uten de fantastiske illustrasjonene, roser Buettner. – Nå er det en bok jeg er utrolig stolt av og gleder meg til å vise frem! Jeg håper den vil glede mange barn fremover.

Forfatteren har flere påbegynte prosjekter som hun ønsker å ferdigstille, noen større enn andre. Hun jobber blant annet på en roman for voksne, en barnebok for større barn og et manus beregnet for film og TV som hun drømmer om at en gang i fremtiden kan bli ny julekalenderserie på NRK. Hun formelig bobler over av skrive- og formidlingsglede.

– Jeg har i tillegg mange idéer som ikke er påbegynte, og altfor liten tid til å skrive så mye som jeg ønsker. Hva som blir ferdig først, er jeg usikker på. Men jeg håper det blir romanen eller enda en barnebok!

 

Mer informasjon om boken finner du på Forlagshuset Publicas nettsider: Vilja vil ikke

Redaktør -

Nyheter

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...