Relansering av «Lykkeveien» gir nytt liv til barns opplevelser av krigens slutt
Nesten 90 år gammel utgir Else Olsen på nytt bok. Den pensjonerte avholdskvinnen og historielagsentusiasten er nå aktuell med Lykkeveien. Krig og fred – barns opplevelser mai 1945, en utvidet og oppdatert utgave av boka hun først ga ut i 1989. Boka utgis på Forlagshuset Commentum og byr på et sjeldent perspektiv: barns egne fortellinger fra de dramatiske maidagene da krigen tok slutt.
– Jeg leste en haug med aviser i 1985, da det var 40-årsjubileum for freden. I én av dem stod det bare: «Og barna gledet seg». Det kjentes nesten som et svik, sier Olsen. – Vi barna opplevde så mye, og det fortjente en stemme.
Det ble starten på et bokprosjekt som nå, nesten 40 år senere, får nytt liv. I tillegg til de fem opprinnelige fortellingene har Olsen skrevet ned tre nye. Boka følger barnas perspektiv fra 7. mai 1945 og dagene som fulgte – med alt fra glede, forvirring og feiring til tanker om krig og hva fred egentlig betyr.
Else Olsen beskriver seg selv som et nysgjerrig menneske, og et liv i frivillighet og engasjement gjenspeiles tydelig i arbeidet hennes. Hun har vært avholdsmenneske hele livet, med røtter i IOGT-bevegelsen fra hun var barn.
– Jeg begynte i barnelosjen da jeg var åtte–ni år gammel, og senere i speideren VÆPNEREN. Etter det fulgte jeg hele løpet – ungdomslosje og voksenlosje. Et liv uten alkohol har alltid vært naturlig for meg, forteller hun.
Men det er ikke bare avholdssaken som har engasjert Olsen. Hun har vært en ivrig forkjemper for kvinnesak, rettferdighet og miljøvern, og var blant initiativtakerne til den norske miljøprisen for kvinner, inspirert av den amerikanske økoforfatteren Rachel Carson. Prisen ble opprettet i 1989 og ble første gang delt ut til Sidsel Mørck i 1991. Den siste mottakeren var forfatter Maja Lunde i 2021.
Med stor interesse for historie har Olsen vært aktiv i flere historielag, blant annet i Madla, Eiganes og Våland, og Arbeidernes historielag i Rogaland. Denne interessen er tydelig i Lykkeveien, som i stor grad bygger på virkelige minner og samtaler med andre som var barn under fredsdagene i 1945.
– Det aller meste i boka er sant. Jeg har endret navnene, men fortellingene er ekte. De beskriver hvordan det var å være barn da freden kom. Det var noe helt spesielt, noe jeg aldri har opplevd maken til siden.
Fortellingene er skrevet på stavangerdialekt og i et språk som gjør dem tilgjengelige både for voksne og barn, fra seks år og oppover. Den siste historien i boka tar også opp større spørsmål om fred, menneskelighet, makt og tilgivelse. Boken får honnør fra forfatter og historiker Gunnar Roalkvam:
– Else Olsens bok «Lykkeveien» gir oss et levende tilbakeblikk på fredsdagene i mai 1945 i Stavanger fra barnas posisjon, der vi får mulighet til å fornemme den fryd og glede som kom til uttrykk i byen vår disse maidagene. Hun evner å gi et muntlig, frodig og troverdig preg på fortellingene som skaper interesse både blant eldre og yngre.
Selv om Else Olsen ikke har nye bokprosjekter på gang, legger hun ikke skjul på at skrivegleden fortsatt lever.
– Jeg har skrevet en del opp gjennom årene som bare ligger her hjemme. Kanskje jeg skal finne frem noe av det til et nytt bokposjekt?
Med sitt livslange engasjement for medmenneskelighet, rettferdighet og fred, står Else Olsen som et forbilde for flere generasjoner. Lykkeveien. Krig og fred – barns opplevelser mai 1945 er et viktig bidrag til å bevare historien – ikke bare slik den så ut for de voksne, men slik den kjentes for barna.
For mer informasjon om boken, se forlagets hjemmesider: Forlagshuset Commentum
Redaktør -