Michelle Elisabeth Aleah Myklebust (31) gir leserne et sjeldent ærlig innblikk i livet som tvangsinnlagt psykiatripasient i sin nye bok, Psykt nær frihet. Den råe og usensurerte skildringen av institusjonslivet har allerede fått sterk respons fra lesere.
Psykt nær frihet er den fjerde og avsluttende boka i Myklebusts selvbiografiske serie om hennes fire år som tvangsinnlagt pasient på sikkerhetspost.
– Det er viktig for meg å fortelle åpent om det som kan skje på innsiden av låste dører, både på godt og vondt, forteller Myklebust.
Forfatteren, som er oppvokst i Valen i Kvinnherad, har brukt sin kreativitet som en overlevelsesstrategi gjennom hele livet. Med ADHD-diagnose beskriver hun hvordan hun går «all in» i prosjekter, enten det gjelder skriving, håndarbeid, gitarspilling eller vennskap.
– Jeg går inn med hele sjela og hjertet i alt jeg gjør, sier Myklebust.
Sterk lesning
I boka skildrer hun både lyspunktene og de mørke stundene med en sjelden ærlighet. Hun legger ikke skjul på at innholdet kan være krevende å lese.
– Alle som kjenner noen som har vært innlagt i psykiatrien, eller som selv har vært innlagt, vil nok kjenne igjen mye som er beskrevet i bøkene. Men jeg må advare; det er sterk lesing, understreker forfatteren.
Mental helse-influenser Helene Fosse er blant dem som har latt seg begeistre av Myklebusts nyeste verk, og beskriver boka som «dypt innsiktsfull og nydelig skrevet».
– For en vakker bok! Jeg nærmest slukte den. En får virkelig se det vonde og brutale ved å være psykisk syk, uttaler Fosse.
Skriver for å bryte tabu
Myklebust håper at hennes åpenhet kan bidra til mindre stigma rundt psykisk helse og psykiatrisk behandling. Som et litterært prosjekt gir hun stemme til en gruppe mennesker som sjelden får fortelle sin historie på egne premisser.
– Dette er en unik mulighet til å lese om hvordan en dame på 30 navigerer livet på innsiden av psykiatriens låste dører, forklarer hun.
Forfatteren har vært åpen om sine egne diagnoser og hvordan disse har påvirket hennes liv og opplevelser i psykiatrien. I diktform formidler hun komplekse følelser og erfaringer på en direkte og usminket måte.
Kreativitet som medisin
For Myklebust har den kreative prosessen vært en viktig del av hennes egen helbredelse. Skriving har gitt henne mulighet til å bearbeide traumatiske opplevelser og samtidig dele sin historie med andre.
– Jeg har alltid vært kreativ og brukt kreativiteten som en overlevelsesmekanisme, forteller hun.
Selv om Psykt nær frihet markerer avslutningen på den selvbiografiske serien, har forfatteren ingen planer om å legge pennen fra seg.
– Jeg kommer til å fortsette med skrivingen, så det er stor mulighet for at det kommer flere bøker i fremtiden. Dette er ikke det siste dere leser fra meg, lover Myklebust.
Gir håp gjennom ærlighet
Det som gjør Myklebusts fortelling særlig kraftfull, er balansen mellom de brutale realitetene ved institusjonslivet og de små øyeblikkene av håp og menneskelig forbindelse som likevel oppstår i et strengt kontrollert miljø.
Boka er ikke bare en personlig beretning, men også et viktig bidrag til debatten om psykisk helsevern i Norge. Myklebust setter søkelys på både styrker og svakheter ved systemet.
Psykt nær frihet utgis på Lyrikkforlaget.
Redaktør -