Toppen og to blader – i teplukkernes eget rike

31.10.2016
Toppen og to blader – i teplukkernes eget rike
Teen som plukkes er toppen og to blader

Har du noen gang tenkt på hva som plukkes av tebusken? Jo, det er toppen og de to øverste bladene. Det blir den deiligste te.
Te produseres i Russland, i India, i Kina, i noen land i Afrika, men kanskje fremfor alt i Sri Lanka. Hvem kjenner ikke Ceylon-teen. Camellia sinensis heter teen på latin.

Alle teplantasjene holder sine tebusker til en høyde av maksimum 60 cm til en meter, slik at det blir lettere å dyrke og høste dem. Planten vokser best i varme og veldig fuktige områder, der temperaturen stiger opp til 30 grader og ikke synker ned mer enn til 10/15 grader, nedbørsmengden kan komme opp i 2200 mm i året og høyden over havet er mellom 300 og over 2000 meter. Jo høyere opp teen blir dyrket, jo saktere vokser den og jo finere kvalitet og delikat smak utvikles.

 

Utviklingsaktivisten Arne Fjørtoft har tatt opp te–produksjon i Sri Lanka. Bortsett fra vann er ingen drikk mer utbredt i verden enn te. Jordens befolkning drikker mer te enn de drikker kaffe, brus, kakao og alkohol til sammen. Det forteller noe om omfanget og teens popularitet i verdensmålestokk.

Paradise Farm heter Fjørtofts virksomhet, og her midt inne på bondelandet har den ungdommelige saudabuen slått seg opp som «planter».

Paradise Farm lager grønn te – og driver Sri Lankas minste tefabrikk for grønn te. En del av teen er eksportert til Norge, mens mesteparten går andre steder i verden. Når Fjørtoft har satset på grønn te, er det først og fremst fordi grønn te har helsebringende effekt.

 

Arbeidet ved Paradise Farm hadde ikke vært mulig hvis det ikke var for stolte og arbeidsvillige kvinnehender som plukker tebladet fra tidlig morgen til sene kvelden. At kvinner arbeider og tjener penger de selv disponerer, er ingen selvfølge. Men Paradise Farm satser på kvinnelig arbeidskraft og god te.

Det er et imponerende skue å besøke en teplantasje. I Sri Lanka kan du kjøre kilometer etter kilometer, bakketopp opp og bakketopp ned med tebusker – ofte plantet i terrasser for å bruke vannet igjen og igjen.

Sri Lanka er uten tvil teplukkernes eget rike, og Arne Fjørtoft har gjort det mulig for både fattig og rik til å være med på dette.

 

På sin Paradise Farm driver han også helseturisme og opplevelsesferier som virkelig bringer besøkende tilbake til naturen. Ved å tilby ulike typer ayurvedisk behandling og massasje, kan den som vil oppleve nye og andre sider ved ulike helseproblemer, og noen får også hjelp.

Hatten av for Arne Fjørtoft som har vist at det nytter med små midler og et stort pågangsmot – og en god porsjon eventyrlyst og idealisme.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...