Fynd i Fyndboden

23.10.2017

– Se der, sa min hustru og nikket mot et skilt en dag vi kjørte ut av parkeringsplassen foran Coop i Kristinehamn. – Fyndboden! Der har jeg aldri vært før.

Vi kjørte de få meterne rundt, fant en ny parkeringsplass og gikk inn i en ”verden av mystikk”; stort og smått i alle slags fasonger og størrelser, det meste ordnet i flotte hyller så det lar seg gjøre å finne frem. Stiftemaskiner der, hullemaskiner der, fotoapparater, kikkerter og datautstyr. Alt systematisert av flittige fyndbods-medarbeidere. Møbler i 2. etasje. Klær. Et rom med nesten bare verktøy og et med bøker – mest romaner, og ellers bøker og glasstøy og porselen og annet spredt rundt i en god mix som kan gjøre et besøk til et fynd. Et ordtak fra Amerika slår meg mens jeg går mellom reolene: Det er sagt om storbyen New York at ”der finner man alt det man leter etter, ja til og med det man ikke leter etter.” Slik er det i en fyndbod. Stort og smått samlet til forundring, glede, anskuelse – og kanskje en god handel.

Min hustru og jeg har det med bøker. Intet var derfor mer naturlig enn at vi begynte å bla i de mange bokhyllene. Jeg fant fort en slags minibiografi om norgesvennen Ernst Rolf til kr. 10. Den ble innkjøpt på flekken. Jeg bladde videre – gjennom bøker om landbruk, landmåling, et godt utvalg av historiebøker m.m. Og en om originaler i Värmland.

Men hvor ble det av hustruen? Hun var borte, men i det fjerne så jeg henne på hodet i en bokkasse. Plutselig var hun ved min side. – Se her, sa hun og holdt fram Gunde Johanssons bok ”Finnmarkens spelman” (LTs förlag, Stockholm 1988) – biografien og historien om dikteren, poeten og visemakeren Dan Andersson fra Skattlösberg som ga Sverige noen av landets vakreste sangtekster – bl.a. den udødelige ”Omkring tiggarn från Luossa” (til tone av den sammen Gunde Johansson – han som skrev ”Törparvisan”; av Sven-Erik Magnusson i bandet Sven-Ingvars karakterisert som ”verdens første rockemelodi”).

Jo, trådene i verden knyttes sammen på en forunderlig måte om man bare er oppmerksom på dem. Gunde Johansson, som bodde store deler av sitt liv i Motjärnshyttan noen mil nord for Filipstad, var ekspert og tolker av Dan Anderssons diktning, og få i vår moderne tid kjente Dan så godt som Gunde. Han var da også leder av Dan Andersson Selskapet som har gitt ut flere av Dans bøker – bl.a. debutboken (1914) ”Kolarhistorier” og mange andre hvor han forteller om et liv i ”storm og stille” i prosatekster og i dikt. Etter at Gunde døde overtok hans venn og medarbeider gjennom mange år, kantor Bosse Landberg i Filipstad, mye av Dan Andersson-formidlingen.

Og her stod min hustru med boken. Hvilken dag, hvilken lykke! – Kjøp den, bød jeg, til tross for at jeg hadde fått et annet eksemplar bare noen måneder tidligere i fødselsdagspresang. Det ble innkjøpt gjennom linken www.antikvariat.net. Det eksemplaret hun nå holdt mellom sine hender var som nytt.

Jeg ivret. ”Kjøp det!” Hun gikk frem til kassen – ”kroner 20, takk!” Boken ble hennes og hun smilte til meg. Vi avsluttet og gikk ut i lørdagssolen en gryende vårdag.

Begge de nevnte bøker pluss noen til, fikk vi i en plastbærepose, og da vi kom inn i bilen tok jeg fram boken om Dan Andersson. Bladde opp på første forsatsside og leste blå kulepenn på hvit bokside: ”Vennlig hilsen från Gunde Johansson” – forfatteren selv hadde sendt oss en hilsen, et fynd, og vi kunne bare ta imot og glede oss over bøkenes enormt rike verden.

Og som hustruen uten å vite det gjorde sitt fynd, kan du og jeg gjøre våre fynd. De er der, men vi trenger ikke å lete etter dem. De kommer når de skal. Det er

det som er fynd!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...