Goatfish på UKM

14.01.2011
Goatfish på UKM
Camilla Ystanes er ansvarlig for UKM for Hå kommune. Hun tror mønstringen betyr mye for ungdom som ønsker å drive kreativt arbeid.

Det er duket for nok en lokal UKM-mønstring i Storståva på Bryne lørdag 26. februar. I fjor gikk bandet Goatfish videre helt til landstreffet i Trondheim. Det ga tydeligvis mersmak, så det progressive firemannsbandet prøver seg igjen også i år.

- Vi var jo med både i fjor og året før det. I fjor kom vi helt til Trondheim på landssamlingen. Det var skikkelig kjekt, så vi tenkte vi ville melde oss på også i år, forklarer vokalist og gitarist Peter Erga. Han understreker betydningen UKM har for unge artister som ønsker å vise seg fram:

- Her får vi trening i å stå på scenen, og du blir sett av mange, og dermed en sjanse til å bli kjent blant folk. Så vi ser på dette som en fin mulighet til å komme oss framover.

- Hva kommer dere til å framføre i Storståva?

- Vi skal spille en sang som heter Shine som vi har laget selv. I fjor spilte vi også selvlaget materiale.

- I hvilket musikalsk landskap befinner Goatfish seg i?

- Sjangermessig så holder vi oss innen rocken, kanskje litt over i det progressive. Tre av oss går på musikklinjen på Vågen videregående, og får mye inspirasjon der, sier Erga.  Han sier videre at bandet med dagens besetning har eksistert i rundt halvannet år.

 

Stor pågang

UKM lokalt blir arrangert som et samarbeid mellom kommunene Time, Hå, Klepp og Gjesdal. Camilla Ystanes er den som står bak UKM for Hå kommune. Vi møter henne på Hå kulturtorg dagen etter firsten for påmelding.

- Vi har 140 deltakere fra elle fire kommunene. Av disse er det 119 sceneinnslag. De spenner fra opera til rock, og det er mye sang, musikk og dans i år. Så har vi også en film i tillegg til en utstilling. Ungdommene deltar med det de måtte ha av utstillingsobjekter, så det blir en fin utstilling i Storstova, lokker Ystanes.

- Det er både foto, maleri, tegning og keramikk. Også blant utstillerne vil noen bli trukket ut til en fylkesmønstring. Egentlig kan man delta med alt som kan vises fram på et eller annet vis. Vi har for eksempel en jente som har meldt seg på med en diktsamling som skal være en del av utstillingen.

 

Et springbrett

- Hva betyr det for kreative ungdommer å få være med på UKM?

- Vi tror det betyr enormt mye å få stå på en profesjonell scene med profesjonelle rammer. Ikke minst det å møte andre å tvers av kommunegrensene. Det blir et veldig sosialt og godt miljø bak i garderobene. Selv om alderen spenner fra ti til tjue, så er alle i samme båt, og det er en god pulserende spenning i luften, sier Ystanes, og fortsetter:

- For mange er dette et springbrett og en mulighet til å vise seg fram for mange. Det er mange grupper som har stått på en UKM-scene i sin spede begynnelse, sier hun, og trekker fram flere av medlemmene i både Kaizers Orchestra og Skambankt som eksempler.

I fjor var det ingen deltakere innen film, men i år har UKM fått inn et filminnslag.

- Vi skulle gjerne hatt flere på film. De som deltar med filmen får vise den i kinosalen i Storsova. Det er jo litt av en opplevelse å få se sin egen film der.

Ystanes forklarer videre at det er en fagjury som plukker ut de som får gå videre til fylkesmønstringen. Den viktigste jobben juryen gjør er imidlertid å gi en skriftlig tilbakemelding til alle deltakerne. På den måten kan de selv få innblikk i hva som fungerte, og hva de kanskje bør jobbe litt videre med.

 

Fem hundre vinnere

Inger Lise Johansen sitter i UKM sin landsadministrasjon i Trondheim. Hun gir Jærbuen et innblikk i hvordan kulturmønstringen oppstod og fungerer i dag:

- Den første mønstringen ble arrangert i 1987, og det var kultursjefen i Akershus, Lars Hauge, som tok initiativet. Nå er det rundt 400 kommuner som er med. Hele 25 000 ungdommer deltar hvert år på landsbasis. Så er det rundt 6500 som blir valgt ut av en jury til å gå videre til fylkesmønstringer. De blir arrangert i alle landets nitten fylker. Kriteriene for å gå videre er originalitet, kreativitet og nytenkning. Under fylkesmønstringene så overnatter ungdommen på stedet. Så blir det holdt workshops, jamming, og mye sosial aktivitet der ungdommene knytter kontakter seg imellom, forklarer Johansen. 

- Deretter blir rundt fem hundre sendt videre til UKM-festivalen i Trondheim som i år skal være fra 24.-26. juni. Da blir det festival i Olavshallen tre dager til ende.

- Og de som vinner her?

- Nei, her er det ingen som vinner. Eller for å si det sånn: Alle fem hundre som kommer til Trondheim er vinnere, sier Johansen. 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
UKM-mønstring, Goatfish,

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...