Lanserer Riska gamle kirke som kulturkirke

04.02.2008
Lanserer Riska gamle kirke som kulturkirke
Helen Berge, Enok Lauvås og Tone Kielland Smith

Hvit som en svane troner Riska gamle kirke i sentrum av Hommersåk. Problemet er at det ærverdige kirkebygget sjelden blir brukt etter at den nye kirken i bygda ble vigslet i 1999. Det skal man imidlertid gjøre noe med.

- Styret for Riska gamle kirke ønsker at kirken framover skal fungere som en kulturkirke, sier Magne Tunheim, som sitter i en nyopprettet programkomite som skal jobbe med å fylle kirkerommet med aktiviteter i løpet av året.
Første arrangement er allerede gjennomført: Det var en Lina Sandell-kveld, som ble arrangert 2. februar. Men allerede 6. februar følger neste arrangement: En fastesamling, hvor man samles som innledning til fastetiden. Riska menighet står som arrangør her, og det har blitt tradisjon å ha denne i gamlekirken i stedet for den nye.

Bredt spekter innen kirkekultur
- Vi ønsker å ha arrangementer som dekker et vidt spekter både innenfor kirkekultur og mer generell kultur, sier Magne Tunheim. Lokalkultur og lokalhistorie vil få en spesiell plass, som på Bygdekvelden den 12. mars. Sammen med Helen Berge, Enok Lauvås og Tone Kielland Smith danner Tunheim ryggraden i programkomiteen.
- Takhøyden skal være stor, bare det ikke direkte strider mot det kirken står for. Etter påske planlegges det å få Sondre Bratland til bygda. Han regnes som landets fremste tolker av folketoner og kveding. Vi har også tilbud om besøk av en gruppe som har spesialisert seg på en annen type folkemusikk, nemlig sigøynermusikk, sier Tunheim, som håper og tror at det 131 år gamle kirkerommet vil fylles av kulturinteresserte i månedene som kommer.

 

RAMME 1:
ARRANGEMENTENE:

ONSDAG 6. FEBRUAR KL 19
FASTESAMLING
Hans Olav Westen har andakt. Frå gammal tid var det vanleg å ha samling onsdag i fastetida. Det er ikkje ordinær gudsteneste, men samling med bibelord, bønn og sang. Det vil vera fint om mange kjem saman som innleiing til fastetida.

ONSDAG 12. MARS KL 19
BYGDEKVELD
Berge M. Bertelsen kan sjå tilbake på eit langt arbeidsliv som handelsreisande. BMB A/S starta i kjellaren i Kaiveien august 1962. Forretningsbygget ''Sentrumsgården'' er eit monument som viser vekst til stor handel og industri, og på det meste hadde BMB A/S 60 personar på lønningslista. I samarbeid med RISKAMUSEET har vi fått Berge med på ein bygdekveld, der kåseriet Minner fra mitt liv, med spesiell vekt på BMB A/S blir hovudtema. Det blir også vist eit opptak der Jarl Hetland i 1991 fortel og demonstrerer korleis dei laga limar for salg i Stavanger i hans barndom. Opptaket blir vist på stor skjerm.

TORSDAG 3. APRIL KL. 20
LYTTEKVELD
Vi lyttar til deler av Lukas-evangeliet, innlesen på CD av skodespelarar. Musikk frå CD før og etter. Det varer ca. ein time. Meditasjon og avkobling. Same opplegg som i haust. Kom til ein stille kveld med indre ro i sjela, der likevel eit par tusen år gamle ord kan gje meining.

 


RAMME 2
Vedlagt julenummeret av KONTAKT var det ein blankett for eit årleg bidrag på 100 kr til Riska gamle kirke. Dessverre var det påført feil kontonr, slik: at innbetaling på internett eller tlf. ikkje var muleg. Andre innbetalingar er registrerte på ein feilkonto. Rett kontonr. er 3260.22.71292. Det blir lagt ut innbetalingsblankettar i Riska gamle kirke.

Redaktør -

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...