Rita Eriksen til Riskadagene

18.05.2011
Rita Eriksen til Riskadagene
Rita Eriksen

Rita Eriksen er opprinnelig fra Sola, men bor nå i Oslo. Artistkarrieren hennes startet for alvor i 1988, og den første CD’en ble utgitt i 1992. Broren Frank har i alle år vært med i bandet hennes som fra starten av ble kalt ”Eriksen”. Til Riska kommer hun med ”Rita Eriksen Trio” som består av Rita, Frank og Stian Tønnesen.

Ritas stilart var i begynnelsen country / roots. I løpet av karrieren har hun imidlertid vært innom mange andre stilarter som hun mestrer svært bra. I senere tid har hun også gitt ut egen juleplate i samarbeid med Frelsesarmeen, og holdt mange kirkekonserter. Men hun har ikke forlatt den opprinnelige country / roots stilen, og stemmen hennes fungerer veldig bra for denne sjangeren.

 

Rita Eriksen må sies å ha blitt bare mer og mer populær med årene, og mer og mer kjent over hele landet. Da hun høsten 2008 ga ut soloalbumet "Hjerteslag" som solgte til gull på kort tid, fikk hun blant annet denne avisomtalen:

 

Sammen med broren Frank gjorde Rita Eriksen fra Sola furore i bandet Eriksen på tidlig 90-tall. Etterpå har hun vært innom her og der, blant annet dukket hun opp da Vamp framførte «Tir n’a noir» med Kringkastingsorkesteret. Endelig er hun ute med eget album, en samling på tretten sanger hentet mest fra USA, men omdiktet til norsk på fin måte av Ingvar Hovland. Navn som Cohen, Julie Miller, Townes Van Zandt og Buddy Mondlock figurerer blant låtskriverne, sistnevnte klunker også gitar, det er han som skrev «Coming down in the rain» fra Eriksens første plate (og som får meg til å irritere meg over at Rita ikke er verdenskjent artist, ingen i verden gjør den så bra).
Helt som ventet: Rita synger så enkelt og rent, så hengivent nydelig som bare hun kan. Meningen i tekstene kommer fram akkurat på rett måte, hun smører aldri tjukt på, men gjør den passe lille vrien som skaper den rette følelsen. Og det er noe med dialektens sangbarhet, samme om det er Froddi i gamle Stavangerensemblet som brøler, eller det er Rita i den andre enden av skalaen, så klinger det godt. Den countryaktige «Karl Johan» låter mest fengende, det meste andre glir pent og stille.
(Geir Hovensjø i avisen Østlandet)

Frem til 1998 ga Rita og Frank Eriksen ut fire sterke album; «Two Blue» (1992), «The Water is Wide» (1994), «Alt Vende Tebage» (1995) og «Blåmandag» (1998) og etablerte seg som noen av Norges mestselgende artister.   ERIKSEN fikk Spellemannprisen for «Two Blue» og ble nominert for «The Water Is Wide» og «Alt Vende Tebage». ERIKSEN blir spilt mye på norsk radio og spesielt deres versjon av den kjente Alf Prøysen melodien «Sønnavindvalsen» og den irske folketonen «The water is wide» har gjort ERIKSEN til allemannseie i Norge.

 

Rita debuterte i 2006 som syngende skuespiller på Rogaland Teater i stykket «Skyfri Himmel» med sanger av Bjørn Eidsvåg. Stykket ble en formidabel suksess og gjestet også Det Norske Teateret sommeren 2007 til fulle hus og stormende jubel.

I tillegg er hun flittig benyttet av det norske musikkmiljøet. Bl. a. Vamp, Jonas Fjeld, Bjørn Eidsvåg, Tre Små Kinesere, Hellbillies, Ytre suløens Jazzensemble, Sandvika Storband,  Reidar Larsen, Bjørn Berge, og Christian Ingebrigtsen ( Frelsessarmeens juleplate 2006).  Hun var dessuten med på Vamps «I full symfoni» der hun sang Tir n’a Noir med KORK i et opptak fra Rockefeller. Denne CD’en solgte over 150000 eks. DVD’en fra samme konsert ble en tilsvarende suksess med over 20.000 solgte eks. 

 

Rita har medvirket på hyllestplater til Alf Prøysen (Sønnavindvalsen), Erik Bye (Hildringstimen) og Johnny Cash (I guess things happen that way).

 

I 1996 ga Rita ut albumet «Tideland» med den kjente irske sangerinnen Dolores Keane for Kirkelig Kulturverksted.  Dette var en CD som ble veldig godt mottatt og viste at Rita Eriksen også behersket å synge norsk, tradisjonell folkemusikk.  Allsidighet har egentlig alltid vært Ritas varemerke.

 
Et annet vellykket musikalsk samarbeid som har pågått over flere år er med to av Norges mest profilerte kvinnelige sangere, Anita Skorgan, Hilde Heltberg i gruppen Queen Bees.  I 2005 kom CD'en «From the Fountain» og gruppen har konsertert jevnlig over hele landet til publikums begeistring.

 

Våren 2009 kom samlealbumet "De aller beste" med ERIKSEN. Albumet ble liggende hele våren og sommeren på VG lista og tilbragte tre uker på førsteplassen.

 

I november 2009 kom Rita med en juleutgivelse i samarbeid med Frelsesarmeen, som ble årets jule-CD for Frelsesarmeen. Denne platen skulle gi henne det tredje platinatrofeet på et drøyt år.

 

Vi ønsker Rita m/band hjertelig velkommen til Hommersåk!

NB! Som oppvarming til konserten får vi noen nye numre med Kjell Breivik og Arny Egeland, sammen med Inge Engelsvoll og Øyvind Bærekvam som band. Kjell har den siste tiden samarbeidet med Arny Egeland om nye låter som de vil presentere. Arny er en kjent country-sangerinne som tidligere blant annet har sunget sammen med den berømte country-artisten Bobby Bare. 

 

Redaktør -

Nyheter

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Livshistore i form av dikt

Livshistore i form av dikt

i tekstsamling om forboden kjærleik ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...