Skriver levende om huldrer og troll

05.06.2014
Skriver levende om huldrer og troll
Margareth Helen Jakobsen

I den trolske dalen Alvedalen bor ei snill og mystisk hulder med gullpels. Hennes navn er Maja. En dag finner Maja det lille trollkrapylet Agapantus Fillifjompen som har forvillet seg inn i fjellhulen hennes. På leting etter månesteinen har Agapantus kommet bort fra trollfamilien sin, og Maja bestemmer seg for å hjelpe ham med å finne dem. Troll kan som kjent bli til stein i dagslys, så deres ferd igjennom Alvedalen blir et spennende og magisk eventyr.
Margareth Helen Jakobsen er født i 1983 og kommer opprinnelig fra Helgelandskysten. Hun er gift, er mor og jobber som tannpleier og babysvømmingsinstruktør. Hun har alltid vært glad i å være kreativ, særlig med tegning, maling og skriving. Huldra Maja og trollet under teppet er hennes debut som forfatter.

Tanken bak boken Huldra Maja og trollet under teppet var å skrive min "drømmebarnebok" som jeg kunne lese for mine egne barn, og som var fylt av alt det jeg synes er spennende. Altså spesielt slike historier som jeg hørte på som liten. Tradisjonelle folkeeventyr, som har de beste historiene etter min mening. Det har nok noe å gjøre med at jeg ble lest fra Asbjørnsen og Moe samlede folkeeventyr på sengekanten som liten. Man kan si jeg har skrevet for barnet i meg. Folkeeventyr er jo også en del av den norske folkesjela, og det som ligger hjertet mitt nærmest. Jeg fikk inspirasjonen til Huldra Maja etter å ha sett filmen Trolljegeren, tror jeg. Akkurat hvordan Maja kom til meg, er et lite mysterium. Jeg ville ha en hulder litt ulik det vi vanligvis forbinder med en hulder som hovedperson. Kanskje en litt moderne versjon, der jeg likevel respekterte folkeeventyr for hva det er. Jeg har alltid elsket svære monstre, som f.eks. troll, så de måtte få en plass i boka, forteller hun. 

Boka ble en utfordring til meg selv, og jeg er veldig fornøyd med resultatet. Målgruppen er i hovedsak barn i alderen fra 5-8 år, men jeg vil si den passer for eldre også, til og med voksne. Jeg har skrevet parallelt for voksne som liker tradisjonelle folkeeventyr. Jeg syns det er minst like viktig at voksne som leser den også syns den er spennende, sier hun.

Jeg tror Huldra Maja skiller seg ut fordi hovedpersonen er ei hulder, hvor Alvedalen ligger som et spennende bakteppe bak det hele. Det finnes så og si ikke fra før ei barnebok hvor hovedpersonen er ei hulder, selv om det finnes ungdomsbøker med huldrer.

Huldra Maja er ei sterk hulderjente, som er omgitt av sterke personligheter. Hun er ikke snill hele tiden, men har en mørk side også, som hun viser frem til dem som fortjener det.

Jeg håper barn kan tenke at det er ok - til og med spennende å være annerledes, ikke som alle andre. Boka heter jo Huldra Maja og trollet under teppet. Og hvis du lurer på hvorfor trollet er under teppet, så er du nesten nødt til å lese boka! Det gjemmer seg mer i historien om Maja enn en kanskje først skulle tro, fortsetter hun.

Forfatteren i meg har alltid vært der, jeg har alltid likt å skrive dikt og fortellinger. Selv om mine kunstneriske utfoldelser tidligere mest har bestått av maling og tegning. Jeg har tenkt siden jeg var i slutten av tenårene at jeg ville bli forfatter, men har tidligere slått tanken ifra meg. Jeg har mange historier i meg som vil ut, og skrivelysten er nå kommet for å bli. Jeg har to andre barnebøker jeg skriver på, og en ungdomsroman. Vi får se hva som kan bli av de. Selv om det er en langsom prosess når det er så mye som skal gjøres i hverdagen. Så det blir ikke mer enn en side om dagen, men det går sakte men sikkert fremover. Jeg skriver om det som inspirerer meg, og når jeg får lyst. Drømmen er å bli så god at jeg kan skrive romaner for voksne, jeg har historiene klare i hodet. 

Jeg håper Huldra Maja blir godt tatt imot av bokhandlere og foreldre, og ikke minst av barna. At de finner historien like spennende som meg, at de kan kjenne seg igjen i huldra Maja ;) Illustratøren har laget noen fantastiske tegninger som gjør historien enda mer levende, avslutter hun.

Carsten Flo

Stikkord i denne artikkelen
Huldra, trollet, Maja,

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...