Eldgamle funn lagret på Våland: Arkeologisk Museum

04.05.2006
Eldgamle funn lagret på Våland: Arkeologisk Museum
Det var kaldere før. Her er skjellett av isbjørn funnet på Finnøy.

I motsetning til de andre museene i Stavanger har arkeologisk museum åpent nesten hver dag. Bare mandagen er stengt. I Peder Clowsgate kan du forsvinne inn i forhistorien i et av Norges største museer.

- Med over 10.000 kvadratmeters boltreplass er vi ett av de største museene i landet, forteller avdelingsleder for formidling og publikumstjenester, Einar Solheim Pedersen.

Store utstillinger om fortiden, og foredrag på tirsdagskveldene, har sørget for at museet er blitt satt stadig mer på kartet.

 

Pest og død: Publikumsmagnet

Solheim Pedersen ler og forteller om hvordan folks morbide nysgjerrighet nærmest fungerer som en publikumsmagnet:

- Vanligvis kommer det om lag 50 til 60 besøkende på våre tirsdagsforedrag, men hvis det handler om for eksempel svartedauden eller andre grusomme sykdommer får vi fulle hus, med om lag 300 besøkende.

Museet inneholder et bibliotek med 50.000 bind, en kafé og faste, samt ambulerende utstillinger. Du kan også leie lokalet til bursdager, konfirmasjoner og bryllup. I tillegg kan du få konservatorene på stedet til å restaurere gamle bilder for deg. Museet beskriver seg som en serviceinstitusjon.

De skiftende utstillingene som har vært arrangert har fått flere til å få øynene opp for det store museet. I fjor hadde man en utstilling om Kina. Da var det enkelte dager 1.300 besøkende og lange køer utenfor dørene.

- Nå skal vi lage samme type utstilling om Aserbajdsjan, men vi er avhengige av ekstern støtte. Her vil både Statoil og UD være med og bidra. Slike utstillinger er utrolig dyre. Hver enkelt koster mellom fem og ti millioner kroner. I tillegg er det svært mye arbeid, men de er også svært viktige for oss, sier Solheim Pedersen.

 

Stort spekter

Spennvidden i utstillingene er også stor. Fra de første menneskene på jorden til reformasjonen i 1537.

- Utstillingene er både lærerike og morsomme. Blant annet kan du nå hoppe inn i vikingenes verden. En virtuell fremstilling der du møter en vikingfamilie i en vanlig hverdag. Dette er en teknologisk avansert utstilling der bare en fjerdedel er virkelig, mens resten er 3D-animert, forteller Solheim Pedersen.

Museet var opprinnelig en del av Stavanger Museum da det ble etablert i 1877. Da det på syttitallet ble behov for arkeologiske utgravninger i byen ble avdelingen for stor og måtte på grunn av plassmangel inn i egne lokaler. 1. januar 1975 så derfor Arkeologisk museum i Stavanger dagens lys. På åttitallet ble bygningen i Peder Clowsgate renovert og i 1994 kom det vakre nybygget. På sitt besøk syntes Ledaals utsendte at det nesten er katedralsk inne i det store, åpne rommet.

 

Kulturby og samarbeid

Framover setter museet som så mange andre lit til Stavanger2008. Solheim Pedersen håper at museet skal få et nytt tilbygg i Peder Clowsgate.

- Vi håper å få et nybygg om bronsealderen. Det spesielle med bronsealderen er at utviklingen er så lik i hele Europa. De viktigste objektene fra bronsealderen finner du her i distriktet. Folk i Rogaland var tydelig svært åpne på denne tiden, det passer jo godt inn med ”Open Port”, som er slagordet til Stavanger2008, sier avdelingslederen.

Museet vil da samle inn praktgjenstander fra hele Europa og sette det sammen i egne lokaler. Alt er ikke i boks enda, men Solheim Pedersen er håpefull.

Arkeologisk museum har i tillegg til bygget på Våland ansvar for Jernaldergården. Nå er et nytt samarbeid på gang oppe på Ullandhaug. Her har den Økologiske gården, Universitetet, Arkeologisk museum og Stavanger kommune gått sammen om et prosjekt med fokus på fortid – nåtid – framtid. Blant annet har arkitektfirmaet Snøhetta fått ansvar for å tegne et mottakssenter på Ullandhaug.

Redaktør -

Nyheter

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...