Veteranbiltreffet større for hvert år

28.04.2009
Veteranbiltreffet større for hvert år
Gråtasser, veteranbiler og for første gang også veteranbåter skal konkurrere i ni klasser under årets veteranbiltreff i Hommersåkvågen. Arkivfoto fra treffet i 2007

For femte året på rad samler Riska Motor og Veteranklubb gamle kjøredoninger fra fjern og nær til treff i Hommersåk lørdag den 9. mai. Det som startet som et reint Gråtasstreff har gradvis utviklet seg til å bli et imponerende treff med gamle kjøretøy i mange forskjellige klasser.

Arild Gismervik leder klubben, og han kan lokke med en rekke underholdningsinnslag foruten alle de spennende kjøretøyene.
- Skolekorpset kommer, Riskarevyen skal ha et innslag, Riska rideklubb stiller med hesteskokasting med premie, og vi oppfordrer alle, både publikum og deltakere, til å stille med kostymer fra gamle dager, akkurat som i fjor. Her blir det også premiering, sier en engasjert Gismervik. For premier blir det i massevis.
- Ja, vi har utvidet fra 30 til 41 pokaler, så sjansen for å vinne er relativt stor, sier sjefen for festivalen, og fortsetter.
- Politiet stiller med en gammel politibil og gamle uniformer. De kommer også til å dele ut reflekser til barna. Uoffisielle rykter skal også ha det til at de vil synge en sang. Vi har også en veterantraktor som heter Gissegutt. Til den er det bygget en spesiell tilhenger med stereoanlegg. Den vil kjøre smårollinger opp og ned fra Bryggen senter og ned til kaiområdet. Vi vil også dele ut iskrem til de minste, lokker Gismervik.

Ny klasse i år
Det vil bli konkurrert i ni klasser. Gismervik forklarer.
- Det blir premiering i klasse for veteranbiler, gråtasser, åpen klasse traktor, lastebil/pickup/brannbil/buss, hotrod, amcar, åpen klasse motorsykler og motorsykler med tre hjul.
- Nytt av året er Tempoklassen, sier Gismervik, og sikter til den klassiske mopeden som i sin tid ble produsert på Øglænd sin fabrikk på Ganddal.
- Er det mange slike mopeder igjen her i distriktet?
- Ja, det er utrolig mange. Det står nesten en på hver låve i hele Norges land.
- Er de godt ivaretatt?
- Ja, det er flere samlere som har tatt godt vare på sine Tempoer. Du har blant annet han som vi bare kaller Tore ”Tempo”. Han er fra Vigeså, og der har han også et Tempomuseum. Han stiller med tolv mopeder, opplyser Gismervik.
Videre forteller han at prisen ”Best in Show” blir delt ut på grunnlag av stemmer fra publikum. Dessuten vil to lokale deltakere få henholdsvis entusiasmeprisen og en hederspremie.
- Årets entusiast er en vandrepokal, og de som vinner den tre ganger, får den til odel og eie. Hederspremien går til de som har gjort en spesiell innsats i Hommersåk for å ta vare på et historisk kjøretøy. Og så blir det premie for kjøretøy i best original stand, første til tredje plass, samt pris for beste restaurerte kjøretøy.

Mange samarbeidspartnere
Det er også nytt av året at det kommer veteranbåter, og Gisermvik oppfordrer alle som har gammel båt til å stille opp. Kystlaget stiller, og det er også tatt initiativ til å få Riskafjord til å seile inn.
- Blir det plass til alle disse kjøretøyene i lille Hommersåk?
- Ja, vi har fått utvidet parkering ned mot kaiområdet, og en del av parkeringsplassen på kaien.
- Er det en spesiell interesse for gamle kjøretøy i Hommersåk?
- Ja, det syns jeg, men jeg synes vel egentlig interessen er stor i hele landet.
Gismervik forteller at dagen vil bli avsluttet med defilering, eller kolonnekjøring.
- Vi kjører over Bjellandssletta, tar av på Hogstad mot Lie, og så tilbake mot Hommersåk. Traktorene kjører en litt kortere løype. Togene flettes sammen, og kjører via Kykjevollen og ned til Bryggen Senter, hvor det løses opp, og treffet avsluttes.
Gismervik understreker at treffet ikke hadde vært mulig uten samarbeidspartnerne. Han retter derfor en stor takk til både Riska Sagbruk, Hommersåk bil, Bryggebaker`n og bistroen, dyrebutikken Nettdyret, byggmester Kjetil Helle, Din trafikkskole i Sandnes, samt butikkene på Bryggen senter som stiller med premier. I år som i fjor trekker han også fram den evige innsatsen til ildsjel og vaktmester Kårleif Fløysvik på Bryggen senter.
Treffet begynner klokken 12:00. Det blir skriftlig påmelding ved oppmøte.

Redaktør -

Nyheter

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Bonenberger med si tredje bok

Bonenberger med si tredje bok

Hans Günther Bonenberger er aktuell ...

Intellektuell melkespreng

Intellektuell melkespreng

Drew Rodgers skriver dikt preget av ironi ...

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...