Femti flotte år med Frode Kommedal

13.04.2015
Femti flotte år med Frode Kommedal
Frode Kommedal

We are family, men det er kjempevanskelig!

Tore Renbergs regidebut er komisk. Og i aller høyeste grad et drama, men Femti flotte år med Frode Kommedal er ikke kun en dramatisk komedie. Det stikker dypere.

For syv år siden var Tore Renberg på vei hjem fra Åna Fengsel. Ikke fordi han hadde gjort noe kriminelt, men fordi han hadde gjort research til sin kommende roman, "Vi ses i morgen". Mens han kjørte over Jæren hørte han en setning fra en av de innsatte i hodet: «Livet i fengsel e enkelt. Livet der ude e vanskeligt.»

Tore Renberg begynner alltid med menneskene i historien, lenge før det foreligger en historie og etter fengselsbesøket oppstod idéen om en fyr – en sjarmør og skrønemaker – som slipper ut av fengsel, kræsjer hos gamle venner og setter huset på hodet. Med dette utgangspunktet så Femti flotte år med Frode Kommedal og historien om Geggi dagens lys. Det startet i lange frokostmøter mellom Espen Hana og Tore Renberg. Deretter skrev Renberg teksten, og i ekte Mike Leigh ånd har Renberg latt skuespillerne bygge opp handlingen i stykket, med én klar melding til sitt ensemble: Vern om karakteren din. Forsvar den med varme og omtanke. Etter 8 ukers prøvetid er de nå snart klar til premiere!

Karakterer:
Geggi (Espen Hana):
Rundt 50 år, nettopp løslatt fra fengsel.  Kompis av Svein Inge og Hilde. Gammel husvenn av generasjonsboligen i Østre bydel. Et sjarmerende "dra-te-tryne», en lygefant og historieforteller. Men også en voldsmann, en kjeltring og en gjenganger i det kriminelle miljøet. 
"Du kan aldri ta lett nok på ting," er Geggis mantra.

Bodil (Gretelill Tangen):
I starten av 60-årene, mor til Svein Inge og bestemor til Fredrik. Svigermor til Hilde. Hun er huseieren som troner på toppen av generasjonsboligen i Pedersgata. Bodil jobber ved et bakeri i byen og har aldri hatt ein sykedag i sitt liv. Hun akker seg over det aller meste og synes den eneste rette måten er hennes måte

Hilde (Marianne Holter):
Omlag 40 år, gift med Svein Inge og mor til Fredrik. Hilde er svigerdatter til Bodil. Hun jobber i restauranten på et hotell i byen. Hilde bærer litt for mye på skuldrene sine, hun sliter litt med å skinne for tiden og synes ikke nikotinplasteret funker optimalt.

Svein Inge (Marco Kanic):
40 år, gift med Hilde og far til Fredrik. Sønn av Bodil. Svein-Inge arbeider som t-skjorte og kopp-ansvarlig hos Trykkerispesialisten. Han er en godslig mann med enkle mål i livet. Sveini er godt fornøyd når han får den originale Safarikjeksen og er tilfreds med å være der han er i livet.

Fredrik (Magnus Knudsen Rostad):
20 år, sønn av Hilde og Svein Inge, barnebarnet til Bodil. Han er sammen med Silje. Fredrik er lydmann og metal-fan. Han spiller mye luftgitar og har aldri støtt på de store utfordringene.

Silje (Ingrid Rusten):
20 år og stykkets eneste innflytter. Hun komme fra et svært velmøblert hjem i Skien og driver et Yoga-studio i Stavanger. Hun er kjæreste med Fredrik. Alt hun ønsker seg er så mye shanti som mulig, et glass vann og levende engasjement.

Redaktør -

Nyheter

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Livshistore i form av dikt

Livshistore i form av dikt

i tekstsamling om forboden kjærleik ...

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forleggerforeningen

Heidi Austlid går fra IKT-Norge til Forl...

Forleggerforeningens direktør Kristenn ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...