HT-ansatte kritisk til teaterets eiere

23.08.2015

Uttalelse fra fagforeningene ved Hålogaland Teater

Teatereierne skaper utrygghet

Fristen for å søke på stillingen som teatersjef for Hålogaland Teater går ut 1. september. En uke før denne fristen velger eierne av teatret å avsette styrelederen.

Hålogaland Teater har som mål å være i front med å utvikle scenekunst i Troms og Finnmark. Den usikkerheten som eierne nå skaper blant ansatte og eventuelle søkere til teatret bidrar ikke til dette.

 

Fredag ble det kjent gjennom media at eierne for teatret – Troms og Finnmark fylkeskommuner og Tromsø kommune – ønsker å avsette teatrets styreleder Herman Kristoffersen og de har innkalt til ekstraordinær generalforsamling mandag 24. august. Herman Kristoffersen har i media sagt han mener denne avgjørelsen er politisk motivert. Vi kan ikke kommentere verken dette eller hvem som bør bli ny leder av styret. Fagforeningene ved teateret reagerer derimot på måten eierne går frem.

 

Et argument fra eierne er at et styrelederskifte nå er nødvendig for å sikre en god prosess rundt ansettelse av ny teatersjef. Prosessen med å ansette ny teatersjef har pågått siden årsskiftet, og er nå i sluttfasen. Ny teatersjef skal tiltre 1. januar 2016. Vår mening er at denne prosessen har vært ivaretatt av nåværende styreleder på en god og åpen måte, hvor de ansatte også har vært involvert.

 

Vi ønsker å stille følgende spørsmål til teatrets eiere: I hvilken grad mener dere en ny styreleder på dette tidspunktet vil kunne påvirke valg av ny kunstnerisk leder på en positiv måte?

 

Slik vi ser det kan et uventet og overraskende skifte av styreleder i verste fall skape uro og usikkerhet for eventuelle kandidater til stillingen som ny teatersjef.

 

Et annet argument fra eierne, er at de mener ny styreleder bør følge den nye teatersjefen. Vi mener at styreleder og teatersjef bør tiltre sine perioder annethvert år. Da får styreleder mulighet til å bli kjent med teatret før vedkommende skal lede prosessen med å finne ny kunstnerisk leder. Åremål hvor styreleder og teatersjef tiltrer samtidig er svært uheldig, noe Hålogaland Teater har erfart tidligere og som vi mener eierne bør ta på største alvor.

 

På bakgrunn av dette mener vi at argumentet fra eierne ved fylkesråd for næring, kultur og helse, Linn Miriam Sandberg (FrP) i Troms faller på stengrunn. Hun mener det er viktig å få ny styreleder på teatret nå på grunn av prosessen med å finne ny teatersjef. Her tar hun feil. I beste fall er fylkesrådens argument ett år forsinket. Teatret trenger en styreleder som kjenner teatret for nå å finne en ny teatersjef.

 

Dersom generalforsamlingen velger å skifte ut styreleder nå, vil vi om fire år stå overfor samme problem ved at teatersjef og styreleder skiftes ut samtidig. På denne måten mener vi eierne av teatret forvalter teatret på en uheldig måte. 

Harald Anvik

Nyheter

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024

PRESSEMELDING - LESERUNDERSØKELSEN 2024 ...

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

«Nazi-unge!», «homo-jævel!» …

– Mange bøker er skrevet om homser og ...

Norsk haiku

Norsk haiku

Herner Sæverot er aktuell med boken ...

Byggebransjemann med klare meninger

Byggebransjemann med klare meninger

Øivind Ørnevik skriver ofte dikt ...

Dikt på servietter

Dikt på servietter

Sverre Kragset bruker det han har for hånden ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...