Storpolitikk, kjærlighet og samhold

14.09.2015
Storpolitikk, kjærlighet og samhold
Vivi-Beathe Solberg

– Sommerfuglens dans er siste bok i en triologi, forteller Vivi-Beathe Solberg. – Da jeg startet prosessen med første bok, Flukt på ørnens vinger, hadde jeg ingen formening om hvor jeg skulle ende. Men da jeg nærmet meg slutten på den, skjønte jeg at jeg ønsket å følge familien i flere ledd. Dermed bestemte jeg meg for at det måtte bli en triologi. Denne er nå fullført. En sterkt medvirkende grunn til at jeg landet på 1600-tallet var at jeg kunne og visste svært lite om denne epoken. Den er på mange måter en mørk og glemt del av vår historie. Derfor bestemte jeg meg for å grave litt i den. Det har jeg ikke angret på.

Hva var drivkraften eller hva ga deg inspirasjon til å skrive denne boken?

– Den største drivkraften til å skrive Sommerfuglens dans, var at jeg var fryktelig nysgjerrig på hvordan det ville gå med Eivind. Han er hovedpersonen i de to siste bøkene. Leserne mine ventet også i spenning. Det ble en spennende opplevelse da jeg skulle følge ham på hans eventyrlige reise til fjerne strender og hjem igjen. Der havnet han midt opp i slaget på Bergens våg. Dette slaget har jeg alltid ønsket å lære mer om. Nå fikk jeg anledning til å grave dypt, og lære mye.

– Budskapet i mine bøker er ikke ulikt det mange forfattere ønsker å formidle. Kjærlighet og samhold. Det var like viktig på 1600-tallet som i dag. Behandler du andre bra, vil andre behandle deg bra. Jeg har også integrert i historien den hjelpen vi har rundt oss med engler og hjelpere som er der, men som vi ikke ser. For meg var det en naturlig ting å ta med, da jeg jobber med dette til daglig.

Hva med målgruppe, retter du deg mot noen spesielt? Hvordan bestemte du deg for tittelen?

– Jeg har ikke definert noe målgruppe. Men jeg opplever jo at svært mange kvinner på min egen alder leser bøkene mine. Det er likevel et stort spenn i lesergruppen. Jeg har både unge og eldre lesere. Også mange menn gir tilbakemelding på at de liker godt det jeg skriver. Samtidig har jeg kjøpere på over 90 år. Så det spenner vidt. Men barn under ungdomsskoletrinnet er for unge for mine bøker, etter min mening. Valget av tittel kom etter hvert som historien tok form. Eivind får uventet hjelp av sin farmor, som viser seg i form av en sommerfugl. Dermed ble Sommerfuglens dans en helt naturlig tittel.

Hvordan vil du sammenfatte boken med få ord?

Sommerfuglens dans er en spennende reise i tid. Historien omtaler både slavefrakt, kapringer og slåsskamper, samt skip som er nær ved å forlise. Vi får ta del i en liten jente sine drømmer om å en gang få møte den faren hun aldri har kjent. Det vågale politiske spillet mellom den engelske og den dansk/norske kongen for å slå kloa i nederlendernes dyrebare skipslast er et eventyr fra virkeligheten.

Sommerfuglens dans er, som nevnt, siste bok i en triologi, fortsetter Solberg. Den er derfor en naturlig fortsettelse på de to forrige bøkene mine. Boken handler om Eivinds reise ut i den store verden. Han forlot Bergen med sorg i hjertet etter å ha blitt avvist av kvinnen han elsket så høyt. Vi får ta del i noen av hans spennende opplevelser med kapere og kaprere i Det Karibiske hav. Han var utsatt for både feber og orkaner, og var døden nær flere ganger. Men til slutt fører skjebnen han hjem igjen. Plutselig står han midt opp i det spennende slaget på Bergens våg i august 1665.

Hvilke forventninger har du til bokutgivelsen?

– Jeg har store forventninger og forhåpninger om at denne boken vil føre til at enda flere ønsker å kjøpe og lese bøkene mine. Mine ambisjoner er å nå ut i det ganske land. Det krever hardt arbeid og mye stå på vilje. Men jeg har et godt produkt. Så får andre bedømme om den er god nok til å nå enda flere.

– Om leserne plukker med seg min bok fra butikkhyllene, er de garantert en spennende reise i en annen tid. Jeg kan love at det vil være svært vanskelig å legge boken fra seg før siste linje er lest. De vil bli godt kjent med, og glad i, personene som her er omtalt. Dette er en varm bok som treffer hjertet. Det kan godt hende at historien treffer så godt at leseren kommer til å felle en tåre eller to.

Har du noen ord helt til slutt?

– Selv om jeg er ferdig med denne triologien, anser jeg meg ikke ferdig som forfatter. Jeg kommer til å ta med meg en tråd fra disse bøkene inn i mitt nye prosjekt. Det kommer til å bli en litt annerledes bok. Hvordan vet jeg ikke enda, men den som leser får se. 

 

Svein Kåre Gunnarson

Nyheter

– Jeg skiller meg ut

– Jeg skiller meg ut

Heidi Maria Steinback Sørensen tenker ...

–	Fordelen med å være redd for mye er at det ikke krever så mye å utfordre seg

– Fordelen med å være redd for mye er at ...

Liv Rønnaug Kråkevik Åberg ...

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Tøffe tider i helsevesenet ble til bok

Kristine Ådnanes Skogland har skrevet ...

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Øyeblikksmøter høyt over asfalten

Unni Holtedahl har skrevet asfaltdikt.

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Tankar kan ikkje stengast av høge fjell

Under dei høge fjell vaks Greidungs-brørne ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...