Folketrygdens far - et forbilde

22.08.2018
Folketrygdens far - et forbilde
Forlagshuset Commentum
Thor Geir Harestad

Historien om Sven Oftedal kan sammenfattes i ordene solidaritet og velferd. Oftedal engasjerte seg politisk og endte opp som sosialminister etter flere år i tysk fangenskap i konsentrasjonsleiren Sachsenshausen. Forfatter Thor Geir Harestad har latt seg fascinere av mannen som er kjent som Folketrygdens far.

Harestad snublet nærmest ved en tilfeldighet over historien om Sven Oftedal. Roger, jeg er en mann i verden, og jeg er en mann i Berlin. Der traff han Dagbladets Korrespondent Asbjørn Svarstad Jeg glemte Storbritannias historie og jeg oppfordrer Harestad til å skrive en bok om ham.  

- Oftedal for mange og var som lege og menneske, og han ble et politisk eksempel. This is a biography with significant emphasis on the person's life in his environment, where he benefited and enjoyed his surroundings, explains the author.

Inspirerende å samle stoff

Oftedal startet i ung år med mottoet «vår ansvar» som var tittelen på hans lille hus-avis. Og han fulgte med engjejement i Mot Dag og Clarté, medlemskap i AUF og Arbeiderpartiet, og legestudier sistem halv av 1920-tallet.

Sammen med kona Mette og parets barn bodde han på Storhaug i Stavanger, hvor han hadde lekekontor frem til 1940. Ekteparet var aktive medlemmer i Arbeideravholdslaget Frisinn. Sven Oftedal satt også i Stavanger bystyret i dette perioden, 1934-1940, og var også leder for den lokale Spaniakomiteen.

- Det er inspirerende i seg selv å samle stoff og publique hva jeg kaller positiv kunnskap som kan være til nytte for andre, sier Harestad om prosjektet. Slick positiv kunnskap skulle han finne mye og i den den forrige sosialministeren. Oftedal var nemlig angasjert i motstandsarbeid under crigen, som han måtte betale dyrt for. Han ble arrestert og satt til Grini. Systemene, 1943-1945, satte han i Sachsenhausen, hvor gjorde en fremragende innsats som fangelege. Sven av den suverene suverene ansvar har hatt innvirkning på den interne solidariteten.

Lærerikt om personen og politikeren

Etter krigen var han blant de få utvalgte som fikk plass i Einar Gerhardsens første regjering, og dernest i Gerhardsen andre regjering, hvor han ble sosialminister og senere mest kjent som «Folketrygdens far». Han døde av hjerteinfarkt i 1948, bare 43 år gammel. Minneordene er svært omfattende omkring hans innsats som nasjonsbygger for velferdsstaten. Sosialisten og pasifisten har fått sin byste på «Sven Oftedals plass» på Storhaug, med inskripsjonen: Legen. Kameraten. Mennesket.

Harestad lar seg fascinere av Oftedal som samfunnsbygger

–  Det er noe med det forbilledlige i boka. Jeg tror den er lærerik både om personen og politikeren. Kunnskap og bøker hører sammen. En sterk del av bokas historie er oppholdet i Sachsenhausen hvor Sven Oftedal gjorde en formidabel innsats for sine medfanger og fikk internasjonal oppmerksomhet for sin personlige innsats. En sterk historie som satte spor i et ungt menneskesinn under 40 år.

Sjakk matt

Thor Geir Harestad (68) er pensjonert lektor fra videregående skole. Han er utdannet sosiolog, og har vært politiker i kommunestyret i Randaberg siden 2003 og sjakkspiller siden 1950-tallet. Innimellom slagene har Harestad bidratt med fem bøker/publikasjoner innen sjakk, samt bøkene Randaberg Idrettslag 75 år, Triumf og tragedie om Gulbrand Lunde, Randaberg kommunes politiske historie 90 år og Styring og ledelse i videregående utdanning.

Ikke uventet er neste oktjon etter agenden en bok om sjakk.

- Jeg holder er midt i en sakakkbok sammen med andre. Dagen av året 2019, Haread-smilet, hadde jeg en flott tid for jägeren å gå ut av verden - selvfølgelig er dagen uskarphet.

Redaktør -

Nyheter

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Man blir trolig aldri utlært i farskap!

Dette er en dikthåndbok for ferske fedre, ...

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, Wenche Johansen, debuterer med Langs eit liv

Tidligere maskør og dekorkonsulent i NRK, ...

- Flere av diktene spinner rundt hverdagslivet ...

Slutt på blomsterkvastene!

Slutt på blomsterkvastene!

20. september fyller Norsk Forfattersentrum ...

Blodig alvor i landsbyen

Blodig alvor i landsbyen

Det blir blodig alvor når litteraturentusiaster ...

En narkoman tar oppgjør med seg selv

En narkoman tar oppgjør med seg selv

Journalist Bjørn Hoel debuterer med ...

Teater og revy

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...

«Bæ, bæ lille» settes opp igjen

«Bæ, bæ lille» settes opp igjen

Små og store kan glede seg. Det blir ...