Et «leksikon» om ikonisk politistasjon

26.10.2018
Et «leksikon» om ikonisk politistasjon
Forlagshuset Commentum
Jørn-Kr. Jørgensen

I «Møllergata 19 – trøster og tyrann» portretterer Jørn-Kr. Jørgensen en helt spesiell bygning i Oslos bybilde. Møllergata 19 var hovedpolitistasjon fra 1866 til 1978.

– Her har politifolk og andre kommet og gått, og på ulike måter satt spor etter seg. Det er disse sporene jeg har forsøkt å finne og skrive om, sier Jørgensen om det ambisiøse prosjektet.

Jørgensen er født og oppvokst i Oslo. Han jobber i politiet, noe som har gitt ham grei tilgang til kilder og materiale til boken.

– Ideen til boken om "Møllergata 19" fikk jeg da jeg arbeidet med en annen bok, «Politinotater 1744–2015». Da jeg skulle skrive om det gamle politihovedkvarteret og fengslet, viste det seg at det var vanskelig å oppdrive adekvat stoff. Da bestemte jeg meg for å skrive en bok om virksomheten for å ta vare på den delen av historien.

Politiprofiler og kriminalmysterier

I boken skildrer Jørgensen livet på politistasjonen og livet i byen. Han tar for seg noen av de tyngste kriminalsakene som har vært etterforsket. Han skriver om de mange politiprofilene på «kammeret» og forteller både lystelige og alvorlige historier om det som foregikk i bygningen, som huset både politistasjon og fengsel.

Om boken har noe budskap utover det å formidle en viktig del av byens historie, må det være forebyggende.

– Budskapet er at «crime doesn’t pay», og at det opp gjennom årene har vært mange flotte folk i Oslo-politiet, smiler Jørgensen.

48 bøker

Selv har han bodd lenge i Amerika og i lange perioder i Sri Lanka. Begge steder arbeidet han som journalist og publisist. Siden 1992 har han vært tilsatt i Oslo politidistrikts kommunikasjonsstab som seniorrådgiver. Han har to voksne barn – tvillinger – ett barnebarn og … en katt.

Jørgensen er aktiv ved tastaturet. «Møllergata 19 – trøster og tyrann» er bok nummer 48 som han enten skriver selv eller redigerer. Emnene har i de andre bøkene dreid seg om Sri Lanka, Cirkus Arnardo, krig, jøder, politiet (to–tre bøker), psykologi, psykoanalyse – i tillegg til fire biografier og ti årganger av Norsk Politihistorisk Årbok.

Så kan man undres over hva som er drivkraften når man har skrevet 47 bøker og tar fatt på nummer 48.

– Etter 37 år i politiets tjeneste, hadde jeg mye på hjertet. Jeg har i årevis hørt gamle betjenter fortelle om Møllergata 19. Alt dette – og mye mer – har jeg tatt vare på "i mitt hjerte". Nå er det blitt bok av det.

Nesten et leksikon

Forfatteren tror det er et stort marked for ei bok om den gamle hovedpolitistasjonen, landets viktigste politistasjon.

– Denne boka bør finnes i ethvert politihjem og hos alle andre som er interessert i politihistorie. Denne delen av historien er også en viktig del av kulturhistorien. Ingen har fortalt denne historien tidligere. Det er viktig at den er blitt tatt vare på og kommet mellom to permer, påpeker Jørgensen, og tilføyer:

– Mye av det som står i denne boka, finner man ikke andre steder. Tidligere leder av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, kaller «Møllergata 19» for «nesten et leksikon». Her er det opplysninger mange vil glede seg over å lese.

Det store spørsmålet er hva som blir Jørgensens bok nummer 50. Med hvilket tema vil han feire et såpass «rundt tall» innen forfatterskapet?

– Den som lever, får se! Jeg skulle gjerne skrive en bok om katter. De to første sidene står allerede i PC-en, smiler skribenten.

Redaktør -

Nyheter

Lyst mørke vant Årets Ulest

Lyst mørke vant Årets Ulest

Torsdag ble det klart at årets vinner ...

Det lille følelsesspillet - SPILL

Det lille følelsesspillet - SPILL

Spillet som styrker båndet mellom deg ...

710 unike bilder

710 unike bilder

Medlemmene i Militærhistorisk forening ...

Ensomhet i coronatid

Ensomhet i coronatid

En bekjent satt hjemme en kveld og var inne ...

Nerver i høyspenn

Nerver i høyspenn

Stian Koxvig er klar med diktboken Et annerledes ...

Teater og revy

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue for edel kunst

Nationaltheatret – Oslos og Norges storstue ...

Nationaltheatret i Oslo sentrum, mellom Nationaltheatret ...

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer til Sandnes kulturhus 5. og 6 mai

CIRKUS CIRKÖR på norgesturné - og kommer ...

Svenske nysirkusstjerner sprenger grenser ...

Hold deg fast, og velkommen til Nordting!

Hold deg fast, og velkommen til Nordting...

Furoren seiler i kjølvannet når ...

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, Anders Danielsen Lie, Andrea Bræin Hovig og Gine Cornelia Pedersen

Teaterstykket Closer med Nicolai Cleve Broch, ...

CLOSER Av Patrick Marber Oversettelse og ...

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Heia Flåklypa! På turné med Riksteatret

Solan, Ludvig og den store melkespannkastekonkurransen ...